První jez na trase z Prahy do Mělníka vznikl v Klecanech. Pracovalo na něm 650 mužů

13. únor 2017
Česko – země neznámá

Zatímco na Labi se paroplavba intenzivně vyvíjela už ve 40. letech 19. století, Vltava zůstávala se svou splavností pozadu. Kvůli rozvoji průmyslu a lodní dopravy se situace musela urgentně řešit především v části mezi Prahou a Mělníkem, aby se vodní cesta napojila na existující trasu mezi Mělníkem a Drážďany. První jez vyrostl v Klecanech.

Výstavby jezu v Klecanech se ujala česká firma Lanna, která projekt dokončila v roce 1898. Pracovalo se dnem i nocí a konečný počet dělníků dosáhl 650 mužů. Přesně 19. února 1899 došlo k otestování, od kterého je jez nepřetržitě v provozu.

Propojení staré a nové technologie

Jez v Klecanech je legendárním vodním dílem, po toku Vltavy byl za Prahou prvním vybudovaným jezem. Klecanský jez přitom patřil ve své době k nejmodernějším tuzemským vodním dílům. Původní, starý hradlový jez se postupně rekonstruoval až do dnešní podoby, takže pokud do Klecan přijedete, čeká vás zajímavé propojení původní 100 let stará technologie v rámci moderního vodního díla současnosti.

Konstrukce starého jezu stále existuje, ale je sklopena na dně řeky. Rekonstrukce odstartovala počátkem roku 1978. Používaly se kamenné pilíře nastavené betonem a původní vorová propust posloužila jako náhon k nově postavené malé vodní elektrárně. Dnes hladinu řeky kontroluje a ovlivňuje jezný přímo ze strojovny ve velínu. Hladinu Vltavy má z prvního patra doslova jako na dlani. Součástí vodního díla je také zdymadlo a plavební komora, která je od jezu vzdálená přibližně 800 metrů.

Domek jezného z roku 1897

Historii připomíná domek jezného

Zajímavá je rovněž budova správy jezu, bývalého domku jezného z roku 1897. Jedná se nejen o architektonicky zajímavý objekt, ale také má na zdi zaznamenané výšky hladiny Vltavy při povodních od roku 1890. Nejhorší vodní mase čelily Klecany v roce 2002, kdy hladina Vltavy stoupla o 9,37 metru nad normál. Ostatně při pohledu na velikost domku lze zpětně odhadnout, jak důležitá byla koncem 19. století práce jezného a jaký význam měl jez v Klecanech v době svého vzniku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.