Působivý železniční viadukt dominuje údolí ve Smržovce

29. říjen 2015
Česko – země neznámá

Nejen alpské země se mohou chlubit krásnými železničními viadukty. Při pohledu na ně se tají dech obdivovatelům technických památek i běžným turistům. V jedné stavbě se snoubí mohutnost, elegance i historie. Navíc bývají tyto mosty zasazeny do pěkné přírodní scenérie. A přesně tak tomu je i ve Smržovce na Jablonecku.

Smržovský železniční viadukt je dlouhý přibližně 123 metrů, na výšku má 26 metrů a tvoří jej celkem devět mostních oblouků. Přemosťuje hluboké údolí a železnicí spojuje dvě strany města.

Výstavby obřího železničního mostu se ujali na konci 19. století italští stavitelé. O tom, že svou práci odvedli řádně, svědčí i fakt, že drobné opravy potřeboval viadukt ve Smržovce až po více než sto deseti letech.

„Je postavený celý ze žuly, první oprava v jeho historii proběhla až v roce 2008, kdy se opravovaly spáry,“ říká Emil Kasal ze Smržovky, který v údolí pod technickou památkou dokonce několik let bydlel. „Tady v tom domečku v Údolní ulici,“ vzpomíná pan Emil a pokračuje s líčením svých vzpomínek na život pod viaduktem. „Dřív jsme měli klasickou střechu z břidlicových tašek. A když tudy jezdily vlaky, tak lítaly dolů šutry. S tatínkem jsme tak byli několikrát za zimu v Liberci na železničním úřadě, protože jsme měli pomlácenou střechu.“

Smržovský železniční viadukt je dlouhý přibližně 123 metrů, na výšku má 26 metrů

Ve Smržovce sice nestojí nejstarší český železniční most, ale zato ho můžeme počítat mezi nejvýše položené. O starém, ale dodnes sloužícím železničním viaduktu ve Smržovce se říká, že patří k nejkrásnějším v České republice. „Píše se to i v encyklopediích a já bych se k tomu taky přikláněl,“ usmívá se pan Kasal.

Až do malebného horského městečka v Jizerských horách někdy zavítáte, mějte na paměti, že za vidění stojí nejenom tamní proslulá sáňkařská dráha, ale i železniční viadukt.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio