Radioaktivní prameny mohly z Mladkova v Orlických horách udělat lázně

12. květen 2016
Česko – země neznámá

Když vystoupáte po červené turistické značce lesem nad cestu, která vede od železniční zastávky Mladkov v Orlických horách, narazíte na dva silné prameny, které mají vodu obohacenou radonem, tedy radioaktivní. Tyto prameny zde vyvěraly určitě už v době, kdy tudy vedla obchodní stezka České království-Klodzko.

Jejich léčivé účinky se prokázaly až průzkumem v roce 1929. Voda měla parametry lázeňské vody, podobné jako v Jáchymově. V té době se uvažovalo dokonce o vybudování lázní. Vznikly studie, plány, ale vše se v roce 1930 zastavilo kvůli špatné politické situaci v bývalých Sudetech a také nedostatku peněz.

Nad lesní cestou vyvěrají ze země dva silnější prameny. Jeden Šalamounův, u kterého je umístěna plastika s biblickým výjevem. Pod ním se nachází pramen jménem Karolína, který také splňuje parametry lázeňské vody. Lázně tu sice nevznikly, ale protože jsou prameny velmi populární, slouží k samoléčbě místních lidí. Díky přítomnosti radonu je ve vodě navíc nízký obsah bakterií.

Šalamounův pramen s plastikou

Hned u cesty lze narazit na další z místních pramenů – pramen knížete Rostislava. U něj si vodu nabírají zejména okolo jedoucí cyklisté. Ovšem lepší je vystoupat kousek nad tento pramen a nabrat si vodu z výše jmenovaných - Šalamounova a Karolínina.

S většinou zdejších pramenů se pojí pověsti. Jedna byla prý sepsána dokonce ve verších - paní Dolečkovou o Žízni knížete Rostislava. Bohužel se ale nikde nenašla. Může být ovšem třeba v nějaké pozůstalosti. A tak pokud byste na ni někde narazili, dejte do Mladkova vědět.

autor: BAL
Spustit audio