Řecký chrám u Čestic. Na vrchu Kalvárie stojí kostel imitující antickou památku

28. březen 2017
Česko – země neznámá

Barokních poutních míst najdete v Česku bezpočet. Stejně tak kopců, které nesou pojmenování Kalvárie podle místa ukřižování Ježíše Krista. Přesto je poutní místo Kalvárie u Čestic na Strakonicku unikátní. Nikde jinde u nás totiž nenajdete poutní kapli, která by byla zdařilou imitací antického chrámu.

Historie poutního místa se datuje od poloviny 17. století. Tehdy byly na Kalvárii vztyčeny dřevěné kříže a postavena skromná kaplička. Zhruba o 100 let později byly vystavěny čtyři zděné kapličky, které stojí dodnes. To hlavní ale přišlo v roce 1820.

Na prvního máje byl slavnostně položen základní kámen současné kaple. Nechala ji vybudovat hraběnka Dorota Reyová jako výraz vděčnosti za zázračné uzdravení z nemoci. Stavbu naplánoval a vedl polír z nedaleké Volyně Leopold Svoboda. Vymaloval ji strakonický malíř Antonín Velečin.

Kousek od kaple vznikla zároveň dřevěná chaloupka se zvoničkou, imitující poustevnu. Dnes se na čestické Kalvárii nachází soubor šesti staveb. Střechu hlavní svatyně, kaple Povýšení svatého Kříže, podpírá dvanáct dórských sloupů a ke stavbě vedou schody vytesané z mramoru.

Poutní místo leží zhruba v polovině modře značené turistické trasy z Vacova do Volyně. Z nedalekých Čestic to je na vrcholek zalesněného kopce pouhý půl kilometr. Strmou cestu z vesnice bez problémů vyšlápnou i méně zadatní chodci.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.