Relaxace bez poplatků. Priessnitzovy lázně v Bělé napájí léčivý pramen Židlo

22. srpen 2016
Česko – země neznámá

V obci Bělá ve Slezsku vyvěrá pramen jménem Židlo. Díky němu tam vznikla i relaxační zóna. Návštěvníci mají možnost osvěžit si tělo i ducha, a to hned několika různými způsoby. Mohou se napít léčivé vody, ponořit do Priessnitzových bazénků, projít se po Bosém chodníčku, meditovat v Labyrintu nebo se vydat na Diagnostickou stezku zdraví.

Léčivé účinky pramene Židlo se v obci kousek od česko-polské hranice tradují od nepaměti. Voda se využívala v lidovém léčitelství při nejrůznějších potížích lidí a zvířat, například při očních zánětech a kožních onemocněních. Pramen lesní vody vyvěrá na povrch z velké hloubky v lese Pavlačka, kam si vodu pro její příjemnou chuť přicházejí načepovat lidé hojně i dnes.

Před pár lety se místní rozhodli využít mimořádných účinků pro vybudování Priessnitzových lázniček. Léčebné bazénky, založené na Priessnitzové metodě, leží přímo na louce u pramene. Teplota vody přitékající z pramene se v nich celoročně drží na 8 až 10 stupních. Návštěvníci si v nich mohou podle své nálady a potřeby svlažit ruce, chodidla nebo do chladné vody ponořit celé tělo.

Menší bazének slouží jako Priessnitzova venkovní koupel horních končetin. Pokud se provádí denně, může prý zmírnit migrény, pomoci s nespavostí a zklidnit srdeční tep. Větší bazének slouží jako Priessnitzova venkovní koupel dolních končetin i celého těla. Procedura vede ke zlepšení celkového prokrvení, zharmonizování funkce srdce, cév, ke zvýšení odolnosti proti infekcím i fyzickému a psychickému stresu.

Léčivé účinky pramene Židlo se v obci kousek od česko-polské hranice tradují od nepaměti

Po koupeli si mohou zájemci dopřát chůzi na boso po chodníčku z oblázků, která slouží k aktivování akupunkturních bodů v chodidlech.

Zajímavou součástí relaxační zóny v Bělé je Labyrint. Sestává ze zhruba 26 tisíc cihel zapuštěných podle daného vzorce do země. Zájemci Labyrintem procházejí postupně z vnějších stran směrem do středu a zase zpět, oddáni svým myšlenkám a meditaci. Pokud se rozhodnou projít celý Labyrint o průměru 26 metrů, zdolají po jeho cestičkách trasu o délce 576 metrů.

U pramene Židlo začíná také Diagnostická stezka zdraví, která vede okolo lesa Pavlačka. Měří necelé dva kilometry a lemují ji pro inspiraci citáty slavných osobností. K návštěvě v Bělé láká navíc místní hřebčín nebo pstruží farma.

autor: čan
Spustit audio