Renesanční zámek v Moravské Třebové nechybí v žádné učebnici dějin umění

4. březen 2014
Česko – země neznámá

Zámek v Moravské Třebové na Pardubicku patří k nejvýznamnějším renesančním památkám ve střední Evropě. Na konci 15. století se zde vůbec poprvé v českých zemích objevily moderní renesanční prvky a na začátku 17. století vznikla tři manýristická křídla podle plánů italského stavitele. Zámek proto nechybí v žádné české učebnici dějin umění.

Raně renesanční prvky reprezentují především portál a dva portrétní medailony. Portál, dnes vsazený do jižní brány na nádvoří, tvořil původně hlavní vchod do „starého zámku“. Jeho vznik je datován rokem 1492, což z něj dělá nejstarší dochovanou renesanční památku v České republice.

K nejvýznamnějším památkám patří bezesporu flanderská tapiserie z počátku 16. století s námětem z řecké mytologie. Výjimečné jsou také portrétní medailony Ladislava z Boskovic a jeho manželky Magdalény z Dubé a Lipé.

V dalších místnostech je pak expozice o životním stylu měšťanské třídy od konce 17. až po počátek 20. století. Zajímavá je například černá pánská ložnice nebo funkční cembalo z poloviny 19. století. Prohlídka končí v Rytířském sále, v jednom z mála dochovaných prostorů původního boskovického hradu z konce 15. století.

Expozice zámku Moravská Třebová

V alchymistické laboratoři doktora Bonaciny se ještě dnes vaří lektvary

Expozice laboratoře Mistra Bonaciny, astrologa, alchymisty a dvorního lékaře Ladislava Velena ze Žerotína je částečně interaktivní. Součástí jsou nástroje praktické alchymie – křivule, alembiky, athanory, dózy, tavící pec a podobně. Průvodce může navíc návštěvníkům na požádání uvařit i nějaký ten lektvar.

Právo útrpné je tématem expozice nazvané Středověká mučírna. Seznamuje s nelidskými praktikami tortury, hrůznou atmosférou mučírny i katovny. Jsou zde různé mučicí nástroje a donucovací prostředky jako je španělská bota, pranýř, palečnice, stolička pro čarodějnice či skřipec.

Moravské Třebové bylo uděleno hrdelní právo kolem roku 1406, katovna a mučírna byly dříve umístěny za hradbami města. Současná expozice v prostorách sklepení bývalého boskovického hradu je připomínkou těchto hrůzných praktik středověkého práva.


Zvětšit mapu

autor: PAV
Spustit audio