Říční ostrov Santos v Sušici se dočkal proměny. Každý si na něm najde to své

28. duben 2017
Česko – země neznámá

V Sušici mají nádherné přírodní místo k relaxaci i sportovnímu a společenskému vyžití. Říční ostrov, který na dohled od centra města vytváří řeka Otava. Ještě před pár lety byl zpustlý, ovšem díky nadaci Proměny je dnes Santos, jak se ostrovu říká po brazilském fotbalovém klubu, přírodním srdcem Sušice.

V roce 2008 se projekt obnovy ostrova dostal do soutěže Nadace Proměny a v konkurenci dalších devíti projektů zvítězil. V roce 2012 se začalo s revitalizací. Místní lesopark sloužil v první polovině minulého století jako centrum pro vycházky a odpočinek.

Na ostrově bylo podle odborníků nutné vykácet několik desítek modřínů a dalších stromů. O jejich využití a navrácení dřeva zpět se postaral klatovský sochař Václav Fiala. V horní části přítoku řeky Otavy k ostrovu stojí například trámová zvonice věnovaná památce slavného pátera Ferdy.

Na ostrově můžete ale navštívit ještě další zajímavé dřevěné stavby. Například Dům pro poslech ticha nebo Dům pro pozorování hvězd. Kromě těchto zajímavých doplňků místo žije i dalšími atrakcemi, které zabaví opravdu všechny. Dětská hřiště, lanový park, restaurace, stezky.

Vítejte na palubě lodi

Architektonicky je lesopark a ostrov pojatý jako jedna velká loď. A všichni návštěvníci jsou námořníci. Projekt obnovy vytvořil úžasné odpočinkové místo. Za každý strom, který je nutné porazit kvůli jeho stáří nebo nebezpečí pádu, je vysazen strom nový.

Pavilon pro poslech ticha

Klidnou šumavskou atmosféru umocňuje i čistá řeka Otava, která obeplouvá levý břeh ostrova. Pravé rameno je vytvořené uměle jako vodní náhon pro mlýn v dolní části.

Městský park se začal budovat už před první světovou válkou a rozkvětu se dočkal za první republiky. Oblíbený byl zdejší kuželník i taneční parket. Ostrov byl tehdy skutečným centrem společenského dění v Sušici. Po druhé světové válce ale začal místní život upadat.

Přesto zůstal Santos oblíbeným cílem procházek a místem konání řady akcí. Kluci tu často hrávali fotbal. Jejich fotbalovými idoly byli hráči brazilského fotbalového klubu z města Santos, odtud samotný název.

Projekt obnovy sušického říčního ostrova a lesoparku získal Cenu veřejnosti v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje 2013 a ocenění odborné veřejnosti Park roku 2014.

autor: Pavel Halla
Spustit audio