Rod Franze Schuberta zanechal ve Vysoké dodnes stopy. Nejvýznamnější je kaple

9. srpen 2017
Česko – země neznámá

Osada Vysoká je součástí Malé Moravy. Leží, jak již jméno napovídá, vysoko v horách na svazích masívu Králického Sněžníku. Kromě půvabné krajiny Vysokou nejvíce proslavil hudební skladatel Franz Schubert, a to i přesto, že zde pobýval jen krátce.

Franz Schubert se narodil 31. ledna 1797 ve Vídni. Byl synem řídícího učitele Franze Theodora Schuberta, který se narodil v Neudorfu v roce 1763. Neudorf bylo jméno, které Vysoká nesla až do konce druhé světové války. Také matka Franze Schuberta, Elisabeth Vietzová se narodila pod jesenickými horami v dnešních Zlatých Horách.

Ještě více stop ve Vysoké zanechal skladatelův dědeček Carl Schubert. Jak víme z dobových dokumentů, byl jakýmsi představeným obce a například hájil svého času zdejší sedláky proti kolštejnské vrchnosti.

Památkou na Carla Schuberta přímo ve Vysoké je bezesporu zdejší kaple Nejsvětější Trojice Byl to právě on, kdo inicioval její postavení v roce 1782. Kaple sloužila až do konce války, po odsunu původních obyvatel obce ale začala chátrat.

Kaple se začala opravovat až v roce 1997. Na rekonstrukci se podíleli rakouská vláda, město Vídeň i místní chalupáři, kteří dnes ve spolupráci s obcí Malá Morava kapli udržují. U příležitosti 200. výročí narození Franze Schuberta byla v kapli umístěna malá expozice upozorňující na skladatelovy kořeny. Po letech se sem vrátila také pamětní deska z králického mramoru.

Bohužel se z někdejšího Schubertova statku, kde se narodil skladatelův otec, dochovaly jen základy. V 60. letech minulého století dům ještě stál, později ale jako opuštěný spadl. Dnes je zde pouze studánka, jejíž voda příjemně osvěží.

Přesto se ještě jedna významná památka na děda Franze Schuberta dochovala na hřebenu nad obcí. Od roku 1786 tam stojí vrcholně barokní socha Krista na hoře Olivetské. Nápis na podstavci zní: On šel dle jeho obyčeje na Horu Olivovetskou, moje duše je zarmoucena až k smrti. Na zadní straně podstavce je pak nápis: Postaveno nehodným milovníkem Carlem Schubertem z Neudorfu č. 41 Anno 1780.

Socha je unikátní svou polohou a výtvarnou podobou. Stojí na dominantním místě a je od ní překrásný výhled do kraje. Dokládá nejen bohabojnost Carla Schuberta, ale bezesporu i jeho cit pro výtvarné umění.

Socha Krista na hoře Olivetské na kopci nad Vysokou

Franz Schubert prý podle pověsti jako desetiletý hrával v kapli na Vysoké na varhany. Písemné či jiné věrohodné prameny pro toto tvrzení ale chybí. Turisté každopádně mohou obdivovat malebnost podhůří Králického Sněžníku. Samotná cesta po památkách spojovaných se Schubertovým rodem je příjemnou procházkou, pro náročnější výletníky jsou určené dvě značené cesty mířící až na Králický Sněžník, případně nedalekou cyklotrasu využívající původní vojenské cesty budované v souvislosti se stavbou opevnění ve 30. letech.

Pro návštěvníky je přístupná i samotná kaple. Otevření lze zajistit na obecním úřadu v Malé Moravě nebo přímo v chalupě vedle kaple, kde sídlí manželé Strakovi, kteří pečují o její interiér i exteriér.

autor: kbz
Spustit audio