Rodný dům Františka Palackého v Hodslavicích připomíná život a dílo Otce národa

27. březen 2018
Česko – země neznámá

Severomoravská obec Hodslavice na Novojičínsku se rozhodně má čím pyšnit. Třeba dřevěným kostelem svatého Ondřeje. Anebo také velmi slavným rodákem. Otcem národa, Františkem Palackým. Letos v červnu uplyne 220 let od okamžiku, kdy tento osvícenec spatřil v malebné bílé chalupě v centru Hodslavic světlo světa.

Od kolébky až po posmrtnou masku. Těmito exponáty je zarámovaná expozice, kterou v Hodslavicích věnovali svému rodákovi Františku Palackému. Narodil se 14. června 1798 v nově postaveném přízemním domku.

Ovšem mezi místními se říká, že to s tím místem narození není úplně jisté. Sousední mořkovští totiž tvrdí, že na Františkovu matku Annu přišla její těžká hodinka právě v Mořkově, když se vracela domů. Pravdu se dnes už nedozvíme, jisté ale je, že malý František strávil rané dětství právě v této malebné chaloupce.

Otec Františka Palackého byl původně vyučený krejčí. Táhlo ho to ale k pedagogice, a tak když stavěl pro svou rodinu dům, nabídl zdejší protestantské obci, že v něm zřídí malou školu. V roce 1797 dům dostavěl a začal v jedné ze dvou místností vyučovat malé žáčky. Druhou světnici obývala početná rodina Palackých, která měla k dispozici už jen dvě menší komůrky a síň.

Ve třídě svého otce získal malý František základy vzdělání. Brzy se ale ukázalo, že jeho nadání je mimořádné, a tak už v roce 1807 putoval do tehdy významné zámecké školy v Kunvaldu. Poté pokračoval studiem latinské školy v Trenčíně a absolvoval evangelické lyceum v Prešpurku. Pak už se jeho profesní dráha, nejprve vychovatele a poté historika rozběhla naplno. Na jejím konci si zasloužil významné pojmenování: Otec národa.

Starý nábytek základem expozice

Už v době, kdy si lidé připomínali 100. výročí narození Františka Palackého, byla na fasádu domu č. p. 108 v Hodslavicích připevněna pamětní deska. Střecha současně získala novou krytinu ze šindele a do místností byl postaven starý dubový nábytek, základ dnešní muzejní expozice. Rodný dům společně se sochou Františka Palackého od Vladimíra Navrátila je dnes národní kulturní památkou.

Pohled do expoziční části

Památník se pro veřejnost otevře v neděli 1. dubna 2018. Od 7. května do 8. června bude ale uzavřen, protože muzejní pracovníci budou předělávat expozice. Na slavností otevření nových expozic, na Den obce Hodslavice a na vzpomínkovou slavnost k výročí narození Františka Palackého jste pak zváni na sobotu 9. června 2018. Více informací najdete zde.

Spustit audio