Román Pohádka máje má v Ostrovačicích u Brna svůj památník. Žila tam Helenka

8. červen 2017
Česko – země neznámá

Spisovatel Vilém Mrštík situoval velkou část svého románu Pohádka máje do Ostrovačic, městyse nedaleko Brna. Význam díla dokazují i místní obyvatelé, kteří mu na místní radnici vyčlenili prostor pro tematickou expozici.

„Vilém Mrštík v Ostrovačicích žil jako malý chlapec. Jedním z jeho spolužáků byl bratr Helenky z Podkomorské myslivny. Ta byla asi o tři roky starší než Vilém. A když dospěla, budoucí spisovatel se do dívky bláznivě zamiloval,“ popisuje starosta Ostrovačic Tomáš Hájek.

Hlavní dívčí postava románu Pohádka máje proto dostala po Vilémově dětské lásce jméno i část jejího životního příběhu. Předobrazem pro slavnou románovou postavu se ovšem staly také další dívky, které Mrštík potkal později.

Ostrovačickým se podařilo do jejich památníku získat všechna knižní vydání Pohádky máje. „Samozřejmě největší radost mám z toho prvního z roku 1897. I když román vycházel až do začátku druhé světové války stále ve stejné podobě, se stejnými ilustracemi Mrštíkovy přítelkyně Zdenky Braunerové. V roce 1940 ale román zfilmoval režisér Otakar Vávra, o knihu začal být velký zájem a vycházela i v obměněných vydáních,“ líčí starosta.

Slavnou filmovou verzi Pohádky máje připomíná i ostrovačická expozice. Návštěvníci se tu dozvědí, že filmy vznikly dokonce hned dva, první z nich ještě za němé éry filmu. Slavnější je ale novější snímek s Natašou Gollovou a Svatoplukem Benešem v hlavních rolích. „Svatopluk Beneš byl u nás v roce 1998 dokonce na návštěvě a dostal od nás čestné občanství. Tehdy nám prozradil, že se při natáčení za války muselo hodně šetřit a tak se v Ostrovačicích natáčely jen velké exteriérové scény před Podkomorskou myslivnou,“ prozradil Tomáš Hájek.

Pohádku máje v roce 1940 zfilmoval slavný režisér Otakar Vávra

Památník Pohádky máje v Ostrovačicích je otevřený od začátku května do konce září každou sobotu a neděli a o státních svátcích. Rádi tu ale všechny předem nahlášené návštěvy provedou i mimo tuto otevírací dobu. Za pozornost stojí také Podkomorská myslivna, ve které Helenka žila. Nachází se asi tři kilometry od městyse a stojí před ní Helenčina socha.

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.