Romantická hříčka přírody. Vodopád Dírka u Darové má dostatek vody po celý rok

20. březen 2017
Česko – země neznámá

Jedním z nejkrásnějších vodopádů v Plzeňském kraji je vodopád jménem Dírka u Darové na Rokycansku. Ne že by se na jaře při tání sněhu nenašly větší nebo mohutnější vodopády. Tenhle má ale jednu obrovskou výhodu. Dostatek vody po celý rok. Voda do něj totiž putuje Díreckým potokem ze zatopeného lomu.

Od Darovanského dvora je to k potoku pár stovek metrů prudkým klesáním do skalami sevřeného údolíčka. Pak už se stačí držet pěšinky podél klikatící se vody. Zaujme vás i její zbarvení do červena díky obsahu železa, za které může historická těžba černého uhlí a výroba kyseliny sírové.

I samotné údolí Díreckého potoka stojí za návštěvu. Je součástí přírodního parku Horní Berounka, tudíž se obejde bez pravidelné lesnické činnosti. Za odměnu zde narazíte na různě pokroucené stromy porostlé mechy a ostré rozeklané skály poseté kapradím.

Po pár krocích už o sobě dává hlasitě vědět vodopád. Říká se mu Dírka. Nejspíš proto, že ho napájí Dírecký potok. Nepředstavujte si ale nějakou malou dírku s čůrkem vody. Vodopád Dírka je jedním z nejvyšších a nejmohutnějších, které můžete na západě Čech vidět, a to navíc v kteroukoli roční dobu.

Teskně hučí Dírka u Darové

Podle jedné z verzí vznikl vodopád tak, že se do úzkého údolíčka sesypaly čedičové bloky skal a vytvořily pro vodu nepřekonatelnou překážku. I když je vidět, že se voda neúnavně a bez přestání snaží. Ostré hrany kamenných bloků kolem vodopádu kontrastují s těmi hladce zaoblenými, které po staletí opracovává vodní živel. Krásná podívaná, která tu bude k obdivu, dokud proud neošoupe tvrdý kámen natolik, aby voda tekla klidně.

Vodu je zbarvená po historické těžbě suroviny pro výrobu kyseliny sírové

Možná se ale mnohem dřív uvolní další balvany nad potokem, které ho zavalí a vodopád bude ještě vyšší a mohutnější. To nechejme na dobré víle jménem Příroda.

autor: Pavel Halla
Spustit audio