Řopíky stále připomínají válečnou pohotovost. Na jihu Čech se do nich můžete podívat

28. září 2017
Česko – země neznámá

Před 80 lety, přesně 7. září 1937, byl nedaleko Starého Města pod Landštejnem u česko-německých hranic vybetonován vůbec první „řopík“ v jihovýchodních Čechách. Tak se tehdy říkalo bunkrům v obranné linii podél prvorepublikových hranic. Dnes můžete do některých nahlédnout díky nadšencům.

Stavba bunkrů se v jihovýchodních Čechách naplno rozjela v létě 1938. I tyto informace si zájemci mohou připomenout během prohlídky obranné linie nad Starým Městem pod Landštejnem, která vznikla jako hráz na obranu Československa před útokem nacistického Německa. Hráz, která ovšem nakonec nebyla využita.

Miloslav Sviták založil v roce 1992 Muzeum čs. opevnění Klášter, které tuto historickou etapu našeho státu přibližuje veřejnosti. Je nejstarším muzeem svého druhu v jižních Čechách a jedním z nejstarších v České republice.

„V současnosti ho tvoří celkem osm objektů lehkého opevnění vybudovaných v létě 1938 k obraně Československa před nacistickým Německem. Na dvou prohlídkových trasách je možné vidět dalších šest objektů. Jeden z nich má náložemi zničené střílny, takže v poškozených místech může návštěvník vidět, jak byly objekty stavěny a jakou měly sílu stěn,“ doplnil při prohlídce Miloslav Sviták.

Hlavní expoziční objekt, bunkr zvaný řopík, je vyzbrojen a vybaven výstrojí vojáků a dobovým zařízením, lehkým i těžkým kulometem, včetně funkčního periskopu a ručního ventilátoru. „Uvedli jsme ho do stavu, v jakém se opevnění na jihu Čech nacházelo v době zářijové mobilizace 1938," shrnul Miloslav Sviták.

Spustit audio