Rozhledna Bolfánek pamatuje mše Dobrovského. Na sousední skále kázal Palacký

19. říjen 2015
Česko – země neznámá

Dominantou Chudenic na Klatovsku je historická rozhledna Bolfánek. Jako vyhlídkové místo slouží už 170 let. Původně zde stával poutní kostel. Mši v něm sloužil třeba Josef Dobrovský. Hned vedle rozhledny stojí skála, ze které k lidu promluvil další slavný Čech – František Palacký.

Na kopci jménem Ždár u Chudenic stával už od konce 17. století kostelík. Počátkem 18. století ho na větší nechal přestavět František Josef Černín. Poutní kostel se však ze své slávy dlouho neradoval. Přišel rok 1786 a výnos Josefa II. Poutní kostely byly zakázány a roku 1810 byl kostel pobořen. Přežila z něj jen kostelní věž.

Ještě v roce 1829 tu ale podle historiků u zbytků kostela sloužil slavnou staroslovanskou mši Josef Dobrovský. Ten často pobýval na zdejším zámku jako host a vychovatel v rodině Černínů.

Kopec slavných jmen. Kromě Dobrovského i Palacký

Věž rozhledny Bolfánek dnes vypadá jinak než dřív. Kopulovitou báň nahradil jehlan, který má v každém rohu věžičku. A proč jméno Bolfánek? Jde o zdrobnělinu zkomoleného názvu původního kostelíka svatého Wolfganga, bavorského biskupa v Řezně. Z „wolfánka“ se postupem času stal Bolfánek.

Výhled je úžasný

Na vrchol věže vede 138 schodů. Odměnou za vynaloženou námahu je nezapomenutelný kruhový výhled na panorama Šumavy i vrcholy Českého lesa. Můžete zahlédnout také zříceninu hradu Radyně, město Plzeň a Brdy a při dobré viditelnosti i Krušné hory a vrcholky Alp.

Jen pár kroků od rozhledny se nachází ještě jedno zajímavé místo – Palackého skála. Z ní podle informační cedule v roce 1848 promluvil ke shromáždění lidu František Palacký o zrušení roboty a požadavku na založení českého státu. Naše dějiny tak na vrchu Žďár u Chudenic na Klatovsku zanechaly nesmazatelnou stopu.

autoři: Pavel Halla , redakce
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.