Rozhledna Hamelika nad Mariánskými Lázněmi vypadá jako zřícenina středověkého hradu

8. září 2017
Česko – země neznámá

Každá rozhledna je originální. Ať už svým tvarem, výškou, výhledem do okolní krajiny nebo materiálem, ze kterého je postavena. Stejně tak rozhledna jménem Hamelika stojící na stejnojmenném vrchu nad Mariánskými Lázněmi v západních Čechách. Na první pohled totiž připomíná ruiny středověkého hradu. A to byl také záměr radních v roce 1876.

Rozhlednu tehdy vystavěl zdejší stavitel Friedrich Zickler. Na vrchu Hamelika ve výšce téměř 723 metrů nad mořem tak náhle na konci 19. století nebyla jen obyčejná rozhledna. Její součástí je totiž část obranných hradeb i středověká kamenná brána. Vše působí dokonalým dojmem zříceniny.

Na konci 19. a začátku 20. století se odtud z Hameliky nabízel všem lázeňským hostům a dalším turistům překrásný výhled. Místo se stalo na dlouhá desetiletí oblíbeným výletním cílem.

Výhled z rozhledny na Mariánské Lázně

Postupně ale vrch zarůstal a výhled se zmenšoval. Rozhledna přestala být atraktivní a zub času i práce vandalů udělaly své. Velká rekonstrukce rozhledny Hameliky se uskutečnila v roce 2006. Od té doby je rozhledna opět hojně navštěvovaná. A tak jak se postupně kácí dospělé stromy, otevírají se nová panoramata.

Na vyhlídkovou plošinu vede celkem 100 schodů. Z dvacet metrů vysoké věže je vidět část lázeňského města. Za dobré viditelnosti pak můžete pozorovat vrcholky Českého lesa včetně hory Dyleň nebo část Slavkovského lesa. Rozhledna je celoročně volně přístupná.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.