Rozhledna Na Letné v Teplicích dlouho chátrala. Dnes vypadá jako pohádkový hrad

15. listopad 2017
Česko – země neznámá

Na Letné v Teplicích na severu Čech stojí rozhledna, která vypadá jako hrad z pohádky. A překvapivě o ní nevědí ani mnozí místní. Rozhledna byla totiž od 2. světové války dlouhá desetiletí jen děravou ruinou. Teprve v roce 2008 dostala nový kabát podle dobových fotografií. Rekonstrukce stála desítky milionů korun, ale výsledek stojí za to.

Kvůli svému neveselému osudu byla v minulosti nazývána všelijak – Bláznova, Soví nebo Hladová věž, Žlutý hrádek, Zelený hrádek a také Kafemlejnek. Dnes je to prostě rozhledna Na Letné. „Byl jsem nahoře snad stokrát a pokaždé je výhled jinak krásný,“ říká správce rozhledny Michal Palecha.

Před více než sto lety tu postavili tak zvanou Stráž Františka Josefa a roku 1897 otevřena z iniciativy Horského spolku.

Na přelomu 19. a 20. století zde byla nejen stylová restaurace pro Tepličany i přespolní, ale také centrum turistických spolků a noclehárna pro studenty na výletech. Rozhledna byla v centru dění a proudili k ní všichni tepličtí lázeňští hosté, hrál tady symfonický orchestr, pořádaly se tu svatby.

Architekt Gustav Jirsch se na rozhledně v dobrém slova smyslu vyřádil. Uplatnil na ní celou řadu prvků: čtyřhrannou a vedle ní kulatou věž, kamenné přípory, arkýře, krakorce, balustrády a mnoho dalších. Schody v horní části vyhlídkové věže jsou původní, z roku 1897.

Třetí vyhlídková plošina je ve výšce 25 metrů a vidět jsou z ní vrcholky Českého středohoří, jako je Milešovka nebo Kletečná, protější hrad Doubravka a také všude kolem dokola město Teplice. Stojí totiž přímo v centru Teplic.

Spustit audio