Rudické kolíbky v Moravském krasu jsou z vápence. Přitahují výletníky i filmaře

7. červenec 2016
Česko – země neznámá

V Moravském krasu, jen pár minut chůze od Rudic na Blanensku, se nachází unikátní vápencový útvar pojmenovaný Rudické kolíbky. Své jméno dostalo skalní městečko kvůli neobvyklému vytvarování.

„V některých skalách jsou malé prohlubně, do kterých prý dřív matky pokládaly svoje děti. Od těch dob se jim proto říká kolíbky,“ vysvětluje speleolog a starosta Rudice v jedné osobě Roman Šebela. Podle něj ale není vyloučené, že kolíbku připomínal lidem prohnutý tvar samotného amfiteátru.

Areál už několikrát přitáhl pozornost filmařů a televizních štábů. „Je to krásné romantické místo. Není divu, že se tu natáčely hlavně pohádky. Například Sedmero krkavců, Tajemství potoků anebo Jak přišli kováři k měchu,“ vypočítává starosta. Obec teď dokonce vydala leták, který má místo propagovat právě prostřednictvím filmů, které se tu natáčely.

Archeologové zjistili, že areál Rudických kolíbek byl v minulosti trvale obydlený. „Před dvanácti tisíci lety místo obývali lovci sobů,“ upřesňuje Roman Šebela. Dnes místo vyhledávají pěší turisté i ti, kteří holdují horolezectví. Strmé členité skály jsou jako stvořené ke zdolávání. Tomuto koníčku se zde mohou vyznavači lezení oddávat zcela legálně, slézání skal je povolené, jen někdy se dočasně omezuje kvůli hnízdícím ptákům.

Rudické kolíbky se rozprostírají pár minut chůze od obce

Jen pár kroků od Rudických kolíbek se nachází další unikátní přírodní úkaz. Jde o takzvané Rudické propadání Jedovnického potoka. „Potok se propadá do hloubky 90 metrů a pak vyvěrá na povrch u známé Býčí skály,“ popisuje Roman Šebela.

autor: hon
Spustit audio