Ruiny kostela svaté Apolonie v Českém lese na Tachovsku znovu ožívají

24. listopad 2017
Česko – země neznámá

Je až s podivem, co některé historické stavby u nás vydrží. Například kostel svaté Apolonie v Českém lese na Tachovsku v západních Čechách. Stavba z konce 18. století začala chátrat ještě před druhou světovou válkou a záhy se ocitla na dlouhá desetiletí v pásmu železné opony. Teď se ji rozhodlo zachránit občanské sdružení.

Postupem času přišel kostel o střechu i věž a občas se stal i terčem nemilosrdné střelby vojáků. Přesto hlavní stavba včetně vzácných kleneb a portálů vydržela. Kostel byl v roce 2007 prohlášen za kulturní památku. A v posledních letech ho zachraňuje občanské sdružení Zvon.

Spolek Zvon se pod dohledem památkářů snaží zakonzervovat kostel tak, aby se především dál nerozpadal. Střecha už se obnovovat nebude. Stavba dostane zastřešení jen v místech, kde kdysi stávala kostelní věž. A také v rozích, kvůli ochraně vzácných kleneb.

Z kostelní věže by se v budoucnu mohla stát rozhledna. Výhled odtud by byl možná i na nedaleký nejstarší český hrad Přimda nebo na kopce v sousedním Německu. Ale to je zatím hudba budoucnosti. Faktem je, že se tu bude moci po provedení nejnutnějších prací i oddávat. Kostel totiž nebyl nikdy v minulosti odsvěcen, na rozdíl od jiných rozpadajících se památek.

Poutní místo odpradávna

Na kostelní věži by měla vzniknout rozhledna

V místech, kde dnes stojí ruiny kostela, stávala kdysi celá osada Apolena. Ještě před výstavbou kostela tu byla poutní kaple. Její obvodové zdivo je patrné hned vedle kostela. I tuto kapli, do které se po dlouhém pátrání vrátí i původní kašna, čeká rekonstrukce. A proč kašna? Tím na závěr prozrazujeme, proč se na toto místo odpradávna vydávali nejen věřící. Vyvěrá tu totiž pramen, kterému v minulosti lidé přisuzovali zázračné léčivé vlastnosti.

Ke kostelu svaté Apolonie se dostanete pohodlně po silnici z nedalekého města Přimdy. Pokud si troufnete do vnitřních prostor kostela, buďte maximálně opatrní. Památka je zatím stále oficiálně nepřístupná. Práce je tu totiž pořád ještě jako na kostele.

autor: Pavel Halla
Spustit audio