Rybník Prádlo milují vodní ptáci. Jejich svět můžete sledovat ze stezky rákosím

6. červen 2017
Česko – země neznámá

Chtěli byste se projít suchou nohou těsně nad vodní hladinou? Na rybníku Prádlo nedaleko Boru na Tachovsku to možné je, a to díky unikátní pozorovací dřevěné lávce. Úzká stezka se klikatí skrz rákosí a nabízí několik skrytých zastavení pro pozorování vodního ptactva. Hnízdí a žije tady opravdu velké množství ptáků.

Pokud sem přijdete ve dne, vaše chůze vyruší neuvěřitelné množství divokých kachen. V organizovaných houfech se začnou prodírat skrz rákosí a prchat na otevřenou vodní hladinu. Kromě nich určitě zahlédnete i labutě a divoké husy.

Rybník Prádlo vodní ptáci milují. Loví tady například moták pochop, který má jméno podle zvláštního způsobu letu při lovu ryb. Poblíž hnízdí také orlovec říční nebo orel mořský. Z dalších zástupců ptačí říše je k vidění i čáp bílý, volavka popelavá a další, spatříte je ale pouze, pokud jste dostatečně trpěliví.

Už samotná procházka těsně nad vodní hladinou je přesto nevšedním zážitkem. Stezka vznikla primárně pro ornitology a fotografy, kteří si chtěli pořídit snímky vodních ptáků. Rozhodně není určena pro široké masy turistů, a proto k rybníku Prádlo nevede ani žádná značená turistická trasa.

Na Prádle žijí stovky kachen

Pokud si sem naplánujete výlet a budete se chovat tiše a ohleduplně, nebudete litovat. Nejkrásnější jsou prý západy a východy slunce, které klidnou vodní hladinu zalijí nádhernými barvami. Z Boru vyrazte buď pěšky směrem na Stráž a obec Nový Dvůr nebo z druhé strany po silnici směrem na Borovany. Pokud byste jeli vlakem, stačí vystoupit na železniční zastávce Bor.

autor: Pavel Halla
Spustit audio