Rybníky plné raků, ledňáčků a škeblí. Domažlický park Zelenov respektuje přírodu

25. září 2015
Česko – země neznámá

Když se řekne Domažlice a Chodsko v Plzeňském kraji, většina z nás si vybaví šikmou věž, chodské koláče nebo Kozinu s Lomikarem. Dnes vám ale ukážeme trochu jiné Domažlice v podobě přírodního parku Zelenov. Jeho součástí je unikátní středověká rybniční soustava se spoustou vzácných živočichů.

Unikátní rybniční systém zásobil Domažlice vodou už ve středověku. V Domažlicích se totiž nacházelo celkem sedm mlýnů. Z původních sedmnácti rybníků se dodnes dochovaly čtyři. Po ostatních zůstaly v krajině znatelné prohlubně. Některé rybníky se daří i po stovkách let znovu obnovit.

Kolem rybníků se rozprostírají husté smrkové lesy. Nadohled je hraniční hřeben Český les v čele s nejvyšší horou Čerchovem. Zelenovský, Radošovský a Strakovský i další dnes už bezejmenné rybníky napájí říčka jménem Zubřina.

Čtěte také

Na rybnících se daří vodnímu ptactvu, v potocích s čistou vodou žijí vzácní raci a říční škeble. A k vidění jsou tu i ledňáčci. Přírodní park Zelenov protínají stezky pro pěší i cyklisty, takže se tu můžete nerušeně procházet či projíždět a obdivovat velký kus přírody téměř za branami Domažlic.

Zachovaná příroda není samozřejmost

O rybniční soustavu a zachovalý lesní porost pečuje společnost Městské lesy Domažlice. Ještě před čtvrt stoletím ale v oblasti sídlili jen pohraničníci. Pár kilometrů odtud začínala obávaná a neprostupná železná opona. To už je naštěstí minulost. Z bývalé vojenské střelnice je dnes správcovská budova místního hajného.

Bažant královský je jednou z náhodných atrakcí parku

U budovy, na kterou při procházce parkem určitě narazíte, si můžete prohlédnout i voliéry s bažanty. A když budete mít štěstí, možná potkáte dva bažantí samečky někde v parku. Podle hajného Miroslava Anderleho utekli z voliér letos v březnu a je s podivem, že je dosud nic nesežralo.

Kromě uměle odchovaných bažantů tu můžete vidět i opravdovou raritu. V oblasti Zelenovských rybníků se totiž nachází jedna ze čtyř lokalit v České republice, kde se vyskytuje kriticky ohrožený rak kamenáč a zároveň je to jediná lokalita, kde se vyskytuje společně s rakem říčním. Je to mimo jiné díky už zmiňované čistotě zdejší přírody.

Kudy do přírodního parku Zelenov? Z Domažlic sem vede pohodlná stezka. Vyvede vás přes Veselý kopec kolem svatého Vavřinečka. U rybníků nechybí dřevěná posezení, ze kterých si nerušeně můžete užívat krásnou přírodní scenérii se zvuky vodních ptáků a žab.

autor: Pavel Halla
Spustit audio