Rytíř Miloš, upíři i Čachtická paní. V podzemí zlínského zámku znovu straší

5. únor 2018
Česko – země neznámá

Patříte mezi otrlým a odvážným? Svoji nebojácnost si můžete vyzkoušet na strašidelné výstavě ve sklepení zlínského zámku, které je veřejnosti přístupné jen zřídka. Na několika tematicky rozdělených místech zjistíte, kdo to byl rytíř Miloš nebo zlínský vodník.

Ve sklepení na návštěvníky čekají pověsti o upírech, vampýrech, vlkodlacích, Drákulovi, Čachtické paní a dalších bytostech. Kromě poutavých textů a vampýrských legend jsou strašidelné bytosti prezentovány ve stylizovaných scénách.

„Úplně nejznámější pověsti ze Zlína jsou o rytíři Milošovi, který usiloval o mladou, leč chudou Lidušku. Ta ho nechtěla, a tak jí Miloš usekl hlavu. Traduje se, že dodnes jezdí rytíř Miloš v ohnivém kočáře po Zlíně a v podpaží si drží svoji hlavu,“ říká autorka výstavy Věra Stojarová.

Výstava se věnuje nejen zlínské historii, ale také strašidelným věcem, kterým naši předkové věřili, jako byli například upíři, vampýři, vlkodlaci a podobně. „Je tady popsané, jakým způsobem se vlastně zbavovali údajných upírů. Toto jejich konání zarazila až Marie Terezie,“ dodává Věra Stojarová.

Velmi působivé jsou nejen jednotlivé figuríny a strašidelné výjevy, ale i pohyblivé obrazy, což jsou vlastně speciální videa promítaná v rámech. Každý obraz má čtyři různé varianty, které se náhodně spouští, když kolem něj někdo projde. Výstava Strašidelné sklepení zlínského zámku potrvá do konce března.

Strašidelný zámek Zlín

Zámek je nejstarší dochovanou stavbou ve Zlíně. Ve středověku na jeho místě stála malá gotická tvrz. Před několika lety se ze zámku vystěhovala krajská galerie a Muzeum jihovýchodní Moravy.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio