S historií Třeště vás na naučné stezce seznámí hraběnka Eleonora Sternbachová

7. květen 2018
Česko – země neznámá

Třešť na Vysočině je městečko nejvíce proslavené asi díky betlémářství. Má ale i velmi zajímavou historii. A kdo se o ní chce něco dozvědět, nemusí pročítat stohy knih. Stačí, když si projde naučnou stezku, která se jmenuje Podivuhodná setkání Eleonory Sternbachové.

Sternbachové žili v Třešti na zámku. Z města museli odejít po druhé světové válce. Jejich děti v Třešti ještě nějaký čas zůstaly. „Chtěly získat české občanství, ale na základě Benešových dekretů byly odsunuty,“ říká místostarostka Třeště Eva Požárová.

Dodnes se mezi lidmi povídá, že hraběnky musely zametat město, pracovat v továrnách a uklízet v třešťských domácnostech. Zámek patří v současné době akademii věd a je tam hotel a konferenční centrum. Zámek je krásně opravený a park nad ním se stal místem procházek místních.

Eleonora Sternbachová, jedna z mladých hraběnek, se teď pomyslně stala průvodkyní turistů po naučné stezce. Ta je určená hlavně pro děti, ale i dospělí se z informačních tabulí dozvědí zajímavosti, o kterých v Třešti ví málokdo. Je na nich i spousta dobových fotografií, včetně portrétů členů rodiny Sternbachových. Jejich rodu je věnovaný začátek stezky, který je jen kousek od vchodu do zámku. Každý si na recepci zámku nebo v infocentru ve městě může vyzvednout plánek s kvízem. Odpovědi na otázky jsou ukryté v textech na infotabulích.

Stezka vede parkem a zámeckou oborou do kopce směrem k lesu, a pak se stáčí zpět. Je dlouhá necelé čtyři kilometry a má patnáct zastavení. Hraběnka Eleonora se na nich postupně setkává s významnými osobnostmi, které zasáhly do historie Třeště, a představuje tak nejen svůj rod, ale i významné učitele, vědce, umělce a továrníky. Turista se mimo jiné dozví, že v Třešti stála významná sirkárna, která byla předchůdkyní známé sušické firmy.

Třešťský zámek

Eleonořina stezka je zajímavá i přírodou, kterou prochází. Ze zámecké obory vede dubovou alejí, odkud je krásný výhled na vrch Špičák s přírodní rezervací. Kolem pěti rybníčků se pak stezka vrací k zámku. U jednoho z rybníků je pítko s kojeneckou vodou. Jsou tu i hrnky a lavičky.

Spustit audio