Salvador Dalí žije svůj sen na jedinečné výstavě ve zlínských filmových ateliérech

31. říjen 2017
Česko – země neznámá

Téměř 300 originálních děl Salvadora Dalího je od 12. října vystaveno v kulturním a vzdělávacím centru Filmový uzel v areálu zlínských filmových ateliérů. K vidění jsou Dalího grafické listy, sochy, tapiserie, porcelán, keramika i kosmetické flakóny. Jde o průřez jeho celoživotní tvorbou.

Výstava je v České republice jedinečná nejen svou velikostí, ale i tím, jak postihuje celou šíři Dalího tvorby, včetně různých výtvarných technik. Některé sochy se navíc v naší republice představují poprvé.

„Myšlenka, že by mě mohli nepoznat, byla pro mě nesnesitelná.“ Tento citát se nachází na zemi hned u vstupu do výstavy pod bustou Salvadora Dalího od Josefa Nálepy. „Je tady více citátů. Snažili jsme se je umisťovat na zem citlivě, aby se hodily k jednotlivým dílům,“ říká autorka výstavy Michaela Orbesová.

Salvador Dalí patří k nejznámějším malířům 20. století. Jeho stěžejní dílo bylo ovlivněno surrealismem, jemuž zůstal věrný prakticky po celý život. Nejslavnější obrazy jsou plné mystických a snových výjevů, ovšem po řemeslné stránce jsou zpracovány akademickým způsobem a s téměř fotografickou přesností. Salvador Dalí zemřel v 85 letech v roce 1989 v katalánském městě Figueras.

Dalí skrz naskrz

Lidé si mohou na zlínské výstavě prohlédnout Dalího nejslavnější díla, jako například litografie Madonna of Port Lligat, Tábor krále Marca nebo grafický tisk slona s dlouhýma nohama nesoucího egyptský obelisk Pokušení sv. Antonína. Dalího díla doplňuje také kolekce fotografií Václava Chocholy, který umělce zachytil v roce 1969 v Paříži. Nechybí ani známá fotografie Dalího s vejcem.

Salvador Dalí žije svůj sen na jedinečné výstavě ve zlínských filmových ateliérech

„Výstava je zajímavá už svým rozsahem. K vidění je tady 300 děl včetně soch, které je možné takto pohromadě vidět velmi zřídka. Výstavu jsme připravovali poměrně dlouho. Je to jakási naše ambice městu Zlínu přinášet co možná nejlepší výstavy, velké rozsahem a známých autorů. Chtěli bychom naučit lidi chodit na výstavy. Aby věděli, že výstava je obrovská show a zábava,“ uvedl druhý spoluautor výstavy Pavel Chmelík.

V historickém kinosálu, kde se poprvé promítaly filmy jako Cesta do pravěku nebo Vynález zkázy, na vás čeká projekce dokumentu Čtvrtá dimenze o Dalího životě. Výstavu podkresluje hudba, kterou složil Andy Čermák speciálně pro zlínskou výstavu. Návštěvníci si mohou vyzkoušet i sítotiskovou dílnu, ve které si mohou nechat vytisknout vybraný Dalího motiv na tričko nebo tašku.

Výstava zabírá expozici ve třetím patře Filmového uzlu včetně přilehlého kinosálu a dalších místností na ploše zhruba 500 metrů čtverečních. Přijít si prohlédnout Dalího dílo mohou zájemci až do 14. ledna 2018.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio