Semanínské stezky vás zavedou ke knajpovišti – korytu se studenou vodou, která léčí

2. květen 2014
Česko – země neznámá

Nedaleko České Třebové směrem na Svitavy leží obec Semanín. Je to vesnice, která patřila pod Sudety. Před nedávnem vyšlo najevo, že se o ní vědělo už za období renesance.

První, co nás zde upoutá, je kostel svatého Bartoloměje se zvláštní lidově zdobenou obrannou zvonicí. Sama stavba pochází pravděpodobně ze 17. století a zajímavá je zejména svou špicí. Je na ní turecký půlměsíc a nad ním křesťanská hvězda. Je to připomínka doby, kdy císař Leopold porazil Turky v roce 1664. Na jeho příkaz pak všechny rozestavěné církevní památky dostaly dospodu potupně půlměsíc a nad něj vítěznou křesťanskou hvězdu.

Od zvonice přejdeme do kostela svatého Bartoloměje, který je prvním zastavením na Semanínských naučných stezkách. V něm je instalována expozice Semanínské renesance. Ta se věnuje hlavně letům 1500 až 1700.

V korytech s protékající ledovou vodou byste měli chodit čapím krokem

Dalším zajímavým zastavením na Semanínských naučných stezkách je knajpoviště. Jmenuje se podle bavorského pátera a léčitele Sebastiana Kneippa, který razil celostní medicínu. Mezi jeho léčebné metody patřila mimo jiné i studená voda.

Na druhém zastavení najdeme proto vydlabané klády s protékající vodou, takzvanou otužovací soustavu. V ní si můžete namáčet třeba i lokty, ale spíše se dvěma propojenými koryty chodí v ledové vodě čapím krokem. Proč? To abyste byli zdraví, jako rybičky. Plosky nohou povzbudíte na cestě vysypané malými kamínky, nebo se můžete jen tak brouzdat trávou.

Otužovat se na knajpovišti můžete od malička

A pak se můžete vydat dál. Vyznačená trasa po modré značce vás povede bukovým lesem. Během procházky se zastavíte na krásné vyhlídce a uvidíte i vstupy do bývalých lupkových dolů. Obrazové tabule přibližují legendy okolí, místní hnízdiště orla mořského a mnohá další historická a přírodní témata. Stezka vás dovede až na Kozlovský kopec, kde si odpočinete na turistické chatě Maxe Švabinského.

A jak se do Semanína dostanete? Jednoduše z České Třebové z nádraží buď pěšky, nebo autobusem či vlakem. Od železniční zastávky Semanín v Zádulce vedou směrovky ke Střelnici, kde navazují na páteřní Stezku Českého svazu ochránců přírody z České Třebové.

autor: BAL
Spustit audio