Seznamte se s Rabštejnem nad Střelou, nejmenším historickým městem na světě

1. říjen 2015
Česko – země neznámá

Rabštejn nad Střelou v západních Čechách je romantické středověké městečko se vším všudy. Historické památky jsou totiž doslova na každém kroku. Ve městě žije jen 21 obyvatel, díky čemuž se krásné místo na Plzeňsku honosí primátem nejmenšího historického města na světě.

Rabštejn nad Střelou je sevřený v zeleném údolí řeky Střely, kterou překlenuje obloukový kamenný most postavený v letech 1335 až 1340. Přes Rabštejn vedla totiž důležitá obchodní stezka z Prahy do německého Norimberku.

Za všechny dějinné události, které most v Rabštejně pamatuje, připomeňme osudnou cestu mistra Jana Husa z Krakovce do Kostnice. V Rabštejně dokonce podle historických záznamů dostal nového koně, kterého si prý později v dopise z Kostnice pochvaloval. Most je v poslední době také oblíbeným místem filmařů.

Cestou od řeky na náměstí, kterému vévodí muzeum a infocentrum s kavárnou v bývalé četnické stanici, si můžete prohlédnout několik unikátních lidových staveb. Od klasických roubenek po zajímavá řešení domků těch nejchudších středověkých obyvatel. Jako vděčný stavební materiál posloužila místní břidlice.

Rabštejnská břidlice zdobí i hrad Karlštejn

V horní části města najdeme krásně zrestaurovaný zámek Rabštejn nad Střelou včetně upraveného zámeckého parku. Na dohled od zámku se tyčí mohutný poutní kostel Panny Marie Sedmibolestné s opravdu příkrým schodištěm. Ke kostelu je připojená další zajímavá historická stavba – bývalý klášter servitů. Kostel stojí na skalním břidlicovém masivu, přičemž je břidlice na zemi v postranní uličce natolik ošoupaná, že si nutně položíte otázku, kolik lidí tudy muselo projít.

Zámek Rabštejn nad Střelou

Vedle poutního kostela stojí ještě nejstarší rabštejnská stavba vůbec – zřícenina hradu Rabštejn nad Střelou. Jeho dějiny se začaly psát už v roce 1269. Tehdy ještě neexistovalo městečko pod hradem. Pražské městské právo získal Rabštejn nad Střelou v roce 1337. Na protějším kopci jen pár desítek metrů od hradu můžete spatřit ještě jednu hradní věž. Nejde o součást rabštejnského hradu, ale o později vystavěný další hrad jménem Sychrov.

U obou opět hrála hlavní stavební roli rabštejnská břidlice. Ta byla svého času natolik populární, že byla používána i na těch nejvýznamnějších českých stavbách. Za všechny jmenujme například Katedrálu Svatého Víta v Praze nebo hrad Karlštejn.

autoři: Pavel Halla , redakce
Spustit audio