Skála Čertovka odolala erozi. Nad Kosí potok přitahuje odvážné turisty i horolezce

8. leden 2018
Česko – země neznámá

V přírodním parku Kosí potok na Tachovsku je toho pro milovníky krásné přírody k vidění opravdu hodně. Meandrující říčka, pastviny, lesy a k tomu sem tam zajímavé skály. Jednou z nich je i skála Čertovka nedaleko obce Křínov. A jako bonus několik metrů vysoký vodopád.

V téměř zapomenutém kraji s minimem lidských obydlí je i procházka údolím Kosího potoka příjemná. Nabízí odpočinek v tichu přírody. Kdysi tu přitom bývalo hodně rušno. V údolí pracovalo několik mlýnů a papírna.

Vše vzalo za své po druhé světové válce. Stavení už dnes připomínají jen základy budov, některé mlýny se proměnily v rekreační obydlí. Ale nás dnes zajímá špičatá skála jménem Čertovka. Dojdete k ní proti proudu Kosího potoka, asi dva kilometry od obce Křínov.

Skálu určitě nepřehlédnete. Stojí na pravém břehu potoka a ostře vyčnívá nad okolní terén. Je z žuly, což je ve zdejších podmínkách poměrně vzácná hornina. I proto odolala milionům let eroze na rozdíl od vyhloubeného údolí. To, jak tady osamoceně trčí, samozřejmě nenechalo na pokoji lidskou představivost.

A tak se o vzniku Čertovky vypráví pověst. Jak název napovídá, hlavní roli v ní hraje čert. Kdysi tudy prý šel farář z Otína dát poslední pomazání mlynáři na nedaleký Tomšův mlýn. Čert seděl u potoka a chladil si v něm nohy. A když viděl přicházet faráře, rozčílil se, vzal velký kámen a po faráři ho hodil. Obrovský balvan se zastavil těsně před farářem a znemožnil mu jít údolím dál.

Od té doby se osamocené skále na břehu Kosího potoka říká Čertova skála nebo jen krátce Čertovka. A díky ideálním podmínkám se na ní učí základy horolezectví všichni milovníci tohoto sportu.

Nad Čertovkou najdete vodopád

Když už budete u Čertovky, vydejte se pár desítek metrů kolmo k potoku vzhůru malým kaňonem po modré turistické trase. Po levé straně se před vámi otevře údolíčko, na jehož konci bývá za větší vody vidět vodopád. Vody v něm sice moc není, ale zato je vysoký několik metrů. Poezii místa umocňují mechy, kapradí a les kolem.

Údolíčkem nad Čertovkou dojdete k vodopádu

A když budete mít ještě trochu času, můžete výlet protáhnout o putování celým údolím Kosího potoka. Dál po proudu projdete kolem zaniklých mlýnů a papírny až k rozcestí u historického městečka Černošína. Cestou se můžete osvěžit v několika studánkách, obdivovat další zajímavé skály a krásnou přírodu.

Na několika zastaveních se z informačních panelů naučné stezky Údolím Kosího potoka dozvíte mnohem víc. V Černošíně pak můžete navštívit regionální muzeum s informačním centrem, kde vám rádi poradí další tipy na výlety v okolí. Třeba na nedalekou Vlčí horu s přírodními a geologickými zajímavostmi.

autor: Pavel Halla
Spustit audio