Skála Halířka nad Dalešickou přehradou hlídá vzpomínky na trampskou historii

10. květen 2016
Česko – země neznámá

Údolí řeky Jihlavy mezi Vladislaví a Mohelnem na Vysočině je zatopené už téměř čtyřicet let. Na doby před Dalešickou přehradou vzpomínají hlavně trampové, kteří tady měli svůj ráj. Na Halířově skále, řečené Halířka, si vytvořili pietní místo, kde se pravidelně scházejí a za zvuků starých trampských písní udržují u ohně tradici.

Když půjdete polními cestami od Koněšína na Třebíčsku směrem k Vladislavi, narazíte v lese na nádherný přírodní amfiteátr. Halířka je nejen úžasnou vyhlídkou na hladinu Dalešické přehrady a její okolí, ale i místem, které si trampové vybrali pro svá vzpomínková setkávání. „Naši třebíčští kamarádi tehdy v roce 1989 přišli s myšlenkou vybudovat mohylu, kdy každý příchozí na památku kamarádů přidá kámen,“ říká šerif Spojených třebíčských trampských osad Michal Krpálek.

Sestoupíte-li po několika kamenných schůdcích níž, ocitnete se v samém srdci přírodního amfiteátru. Stojí tu dva totemy, vlajkový stožár a samozřejmě ohniště. Na skále jsou připevněné desítky cedulek se jmény, přezdívkami a daty. „To jsou naši kamarádi. Když zemřou, tak se na věčnou památku na skálu umístí cedulka s jejich jménem a osadou, ze které pocházeli,“ vysvětluje Michal Krpálek.

Třebíčští trampové se na Halířce pravidelně scházejí a na kamarády vzpomínají. Vyprávějí si i o zašlých časech, kdy ještě v údolí nebyla přehrada, a trampské chaty stály na břehu řeky, které tady říkali Stříbrná řeka. Vše se samozřejmě odehrává podle trampských tradic a pravidel, za zvuků písně Vlajka. Michal Krpálek s nadšením popisuje, jak je to krásné, když všichni stojí na svazích, dole hoří oheň a hudba se krásně nese.

Jednoduché schůdky

To ale není vše, co skála Halířka příchozím nabízí. Stačí ujít pár kroků a ocitnete se na hraně srázu. Dole pod vámi se leskne hladina přehrady. Trampové tady postavili dřevěnou lavičku, ze které se vám určitě nebude chtít vstávat. Pohled je neskutečně uklidňující.

Spustit audio