Skalní divadlo u Hamru vás upoutá tvarem i mladší sestrou Pravčické brány

10. červenec 2017
Česko – země neznámá

Přírodní úkaz v lesích nedaleko Hamru na Jezeře tvoří skalní útvary, které jsou rozestavěné ve tvaru podkovy, proto také název Skalní divadlo. Jeho dominantou je zvláště desetimetrová Schwarzwaldská brána, která nápadně připomíná památku z Hřenska. Divadlo se ukrývá hluboko v lesích, a proto je ideálním místem k relaxaci.

Kolem Skalního divadla vede Hamerský naučný okruh, v blízkosti je také informační tabule, ze které lze vyčíst veškeré podrobnosti. Najdete u ní 3D mapu. „Zdejší tabule z Geoparku upozorňuje na zajímavé tvary reliéfu, které můžeme na skalním divadle pozorovat,“ říká geolog Dominik Rubáš.

Pískovce, které daly amfiteátru vzniknout, jsou staré přibližně 90 milionů let. Vznikaly v geologickém období křída, tedy v druhohorách. Eroze, voda a vítr po desítky milionů let posléze pískovcovou tabuli formovaly. Stopy po zvětrávání mohou zájemci vidět i dnes. „Na bráně můžeme pozorovat menší otvůrky, kterým říkáme voštiny,“ komentuje podobu horniny Dominik Rubáš.

Čtěte také

Dále můžete na divadle pozorovat stopy po bio erozi, což jsou malé otvůrky, které si vykousaly včely. Za zmínku stojí také železné klády, výjimečné skalní útvary, které jsou typické právě pro pískovce Ralské pahorkatiny. Vznikly díky vulkanické činnosti, kdy z hornin vytékaly roztoky železa. „Jak roztoky proudily zdejšími pískovci, vysrážely se občas do takovýchto bizarních tvarů. A vypreparovala pozdější železem zpevněné části eroze,“ vysvětluje Dominik Rubáš.

Skalní divadlo u Hamru

V okolí divadla je i celá řada dalších míst, která stojí za návštěvu. Podívat se můžete třeba na skalní hrádek Stohánek, který v roce 1430 postavili Vartemberkové. Památky jsou přístupné volně po celý rok.

autor: Michaela Vlková
Spustit audio