Skalní divadlo v Broumovských stěnách vám předvede indiána, želvu i ležícího mnicha

14. duben 2014
Česko – země neznámá

Do české kotliny se za ojedinělými útvary České křídové pánve sjíždějí turisté z celého světa. A není se co divit. Téměř dvě stě kilometrů dlouhý pás od Broumova až po Litomyšl nechává z krajiny vystupovat skalní oblasti, které nemají ve světě obdoby. Jen skalních měst, která patří k nejbizarnějším projevům pískovcových skal, je u nás několik.

V blízkosti Adršpašsko-teplických skal najdete také Broumovské stěny. Přibližně 12 kilometrů dlouhý hřeben se táhne jihovýchodním směrem a rozděluje oblast mezi Policí nad Metují a Broumovem. Skalnaté temeno stěn je místy jen několik metrů široké a směrem do Broumovské kotliny spadá příkrými skalními stěnami, zatímco do Polické pánve se stěny svažují mírněji a jsou rozbrázděny hlubokými údolími, která vytvářejí malá skalní města.

Kdo se rozhodne Broumovské stěny navštívit, určitě by neměl vynechat poutní místo na hřebenu těchto stěn - kapli Hvězda. Je to zřejmě nejnavštěvovanější místo této lokality a zároveň je to i důležitá křižovatka turistických cest. Z ochozu u kaple je pěkný výhled do Broumovské kotliny i na nedaleké hory (Góry Walbrzyskie, Góry Sovie, Javoří hory).

Broumovsko - kaple Hvězda

Návštěvníky Broumovských stěn určitě uchvátí i pohled na Skalní divadlo. Popustit uzdu své fantazii mohou při hledání pískovcových útvarů – je tu například Želva, Ležící mnich, Kočka, Sova, Indián a další.

Kovářovou roklí pak dojdete do jeskyně Kovárna. Údajně v ní ve druhé polovině osmnáctého století žil kovář, který zde zhotovoval zbraně pro své kamarády loupežníky. Prý také kradl v okolních hospodářstvích nástroje, které překovával a prodával je zpátky okradeným sedlákům.

Od roku 1956 je celá oblast o rozloze 638 hektarů chráněna jako přírodní rezervace v rámci Chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Více se dozvíte na adrese www.broumovsko.cz.

Spustit audio