Skanzen Řepora v Praze - metrem až do středověké vesnice

15. duben 2014
Česko – země neznámá

V chráněné přírodní lokalitě mezi pražskými Stodůlkami a Řeporyjemi se nachází středověký skanzen Řepora. Vesnice vznikla jako replika osady ze 14. století a byla vybudována s využitím dobových stavebních technologií z přírodních materiálů.

V jednotlivých obydlích si prohlédnete, jak bydlel hrnčíř, kovář, rybář nebo domkář. Uvidíte, jak vypadala usedlost rychtáře a středověká krčma a navštívit můžete třeba i kostelík a hřbitov.

Vesnice je obehnána dřevěnou palisádou se vstupní branou a věžemi. Za branami najdete šibeniční vršek a pohanské kultovní místo s posvátným stromem. A je tu i několik přírodních jezírek, ve kterých žijí mimo mnoha druhů ryb i raci.

S myšlenkou vybudovat na místě bývalé těžebny cihlářské hlíny středověké městečko přišel v roce 1999 Vladimír Ženíšek a několik dalších nadšenců. Následovalo několik let tvrdé práce, při které ožila i některá dávno zapomenutá řemesla. Skanzen se pro veřejnost otevřel v roce 2002.

Krčma, za ní usedlost rolníka a hrnčíře

Návštěvu skanzenu Řepora zpestřují nepravidelně pořádané programy s historickou tématikou, hudební vystoupení nebo šermířská klání.

Místo si velmi oblíbili i filmaři, a tak jsou prohlídky možné pouze ve dnech natáčecího volna. Informace o tom, kdy je vám skanzen k dispozici, najdete na www.repora.cz. Dojít tam můžete pohodlně pěšky od zastávky metra Stodůlky na trase B.

Spustit audio