Slavný skladatel Oskar Nedbal odpočíval v Kamenné Lhotě. Složil tam i Polskou krev

15. prosinec 2017
Česko – země neznámá

Malá náves s hasičskou zbrojnicí, hospůdkou i malým zámečkem patří k středobodu Kamenné Lhoty. Městečko má své specifické historické kouzlo, které si oblíbil i slavný skladatel Oskar Nedbal. Pokud obec navštívíte, dýchne atmosférou určitě i na vás.

Centrum jihočeské Kamenné Lhoty představuje náves s hasičskou zbrojnicí, hospůdkou, kterou si hasiči postavili před 26 lety svépomocí vlastníma rukama, a především malý zámeček. „To byl původně penzion, kam dojížděli lidé z Prahy a trávili tady dovolenou. Říká se, že tady pobýval také Oskar Nedbal a že tady složil operetu Polská krev,“ ukazuje František Král.

To potvrzuje i jedna ze stálých obyvatel obce Marie Novotná. „Chodil k lesu do Lysého vrchu, tam sedával a zpíval. Bylo to slyšet hodně daleko. To říkala i moje maminka,“ doplňuje. Děti i dospělí chodívali tehdy svého oblíbeného skladatele poslouchat, kterak si přezpívává své právě složené árie na dřevěné lavičce u lesa.

Dodnes se v Kamenné Lhotě vzpomíná na smetánku, která do zámečku jezdívala. „Byly to takové ty dámy s krásnými klobouky, deštníky a my jsme chodili za jejich dětmi. Zámeček byl skvost Lhoty, měli tu zahradníka, vedle stál pivovar, který pak vyhořel, a dole, když se šlo k Borotínu, byl altánek s výhledem na rybník, ve kterém šlechta sedávala,“ popisuje Marie Novotná.

Pokud máte rádi operety a vůbec hudbu Oskara Nedbala, bude na vás Kamenná Lhota dýchat o to víc svým historickým rázem. Slova místních jsou totiž pravdivá. Oskar Nedbal pocházel z Tábora, narodil se v domě, který je dnes přímo naproti táborského divadla. Nese jeho jméno a kdysi se v něm natáčel slavný televizní cyklus Možná přijde i kouzelník.

Na návsi Kamenné lhoty

O památku Oskara Nedbala a popularizaci jeho díla doma a v zahraničí pečuje Mezinárodní společnost Oskara Nedbala. Její místopředseda Karel Daňhel připomíná, že Oskar Nedbal se v Táboře také oženil. Vzal si dceru místního hoteliéra Josefínu Setunskou.

„Manželství ovšem nevydrželo dlouho, protože Josefína onemocněla a po zhruba třech letech společného života zemřela. Dá-li se tomu ovšem říkat společný život, protože Oskar Nedbal trávil většinu času na cestách jako hudebník," doplnil Karel Daňhel.

Víc se o skladateli Oskaru Nedbalovi můžete dozvědět také na internetových stránkách Mezinárodní společnosti Oskara Nedbala nebo přímo v Táboře. Její web najdete na www.oskarnedbal.cz

Spustit audio