Šlo o výstavní rezidenci krnovského textilníka Flemmicha. Dnes ve vile sídlí muzeum

28. září 2016
Česko – země neznámá

K významnému společenskému postavení odjakživa patřilo i pohodlné a reprezentativní bydlení. Této zásady se držel i známý krnovský továrník Theodor Flemmich. Na Hlubčické ulici si nechal postavit honosnou vilu. Měla štěstí, protože na rozdíl od dalších významných krnovských staveb zůstala zachována. A před pár lety prošla důkladnou rekonstrukcí.

Theodor Flemmich, významný podnikatel a majitel textilní továrny v Krnově, se s růstem svého společenského postavení nespokojil s bydlením ve starém domě. A tak si nechal v roce 1914 postavit podle projektu vídeňského architekta Otto Prutschera nové honosné sídlo. Asi by se dnes divil, že místo zámožné rodiny v ní dnes sídlí muzeum.

Flemmichové patřili k významným krnovským rodům. Jejich přítomnost ve městě je doložena už za třicetileté války. Rodinu ale pozvedl až právě Theodor Flemmich. Jeho novému postavení továrníka plně odpovídalo i reprezentativní bydlení.

Theodor Flemmich, významný podnikatel a majitel textilní továrny v Krnově, se s růstem svého společenského postavení nespokojil s bydlením ve starém domě

Rezidence vznikla v neoklasicistním duchu, zasazená do zeleně, ovinutá ozdobným mřížovím. Při vstupu návštěvníky přivítala prostorná hala, volně přecházející do zimní zahrady. Dobovou podobu vily a její bohaté vybavení dnes dokládají fotografie.

Rodina Flemmichů však musela v roce 1938 vilu opustit. Byla totiž židovského původu. A tak se v rezidenci na Hlubčické ulici na čas usadili Němci. Ani po válce si rodina vilu dlouho neužila. V roce 1948 byla znárodněna a v letech 1951 až 2003 sloužila jako kojenecký ústav. Naštěstí převážilo povědomí o její kulturní hodnotě.

V roce 2006 se rozhodlo o její důkladné rekonstrukci. A tak téměř sto let po jejím zbudování se do Flemmichovy vily nastěhovalo Městské muzeum v Krnově, které ji využívá také k výstavám a stálým expozicím. Flemmichova vila je otevřena celoročně, vždy od úterý do neděle od 8 do 18 hodin.

Spustit audio