Sluneční hodiny jsou velká věda. Své o tom vědí autoři nové naučné stezky v Borech

9. červen 2017
Česko – země neznámá

V Borech na Žďársku na Vysočině se každý, kdo o to bude stát, může dozvědět něco o čištění vody, o zpracování bioodpadu na kompost nebo o těžbě živce v nedalekém lomu. Stačí, když si projde místní naučnou stezku, která tu právě vzniká. Její autoři si ale pro její návštěvníky připravili i nejedno překvapení.

U nás v Borech je tolik zajímavých věcí, řekli si jednou manželé Křížovi a společně s dalšími nadšenci začali postupně budovat naučnou stezku, která vede obcí a jejím okolím.

Z historie je nejzajímavější těžba živce, která byla ukončena v roce 1972. Už tehdy se v hlušině objevovaly minerály a nerosty, které sem lákaly geology. Jeden z nich, Josef Staněk, si dokonce pořídil chalupu a při práci na zdejších nalezištích objevil a popsal dva úplně nové minerály. Jemu je věnován jeden z panelů stezky. Další jsou na téma ekologie. Popisují, jak funguje čistička odpadních vod, co se děje v kompostárně a podobně.

Některé části stezky lákají k nedělním procházkám, protože fungují jako odpočinková zóna, ve které stále přibývají různé zajímavé prvky. Geoparčík s obřími balvany a různorodou flórou vznikl nejprve na soukromém pozemku jednoho z místních obyvatel. Všechny balvany z okolních i místních nalezišť zakomponoval do krajiny a parčík osázel stromky a keři.

„Tady na tom panelu jsme popsali všechny kameny, jejich složení a odkud jsou. Je tam mapka a popisy i stromů a keřů. Loni toho přibylo opravdu hodně, jsou tady okrasné rostliny, ale i jedlé části,“ směje se místostarostka Borů Blanka Křížová a chválí nápad: „Je tady odpočinková zóna jako hrom. Pořádáme tady akce pro celou obec. Je tady hudba, grilujeme, baví se celé rodiny, všem se tu líbí.“

Nová dřevěná pumpa je vidět zdaleka

„Změnila se toho tady spousta,“ ukazuje Pavel Kříž na nově vybudovanou soustavu rybníčků s hrázemi a přepady. Voda z rybníků odtéká kousek níž do polí, ale ještě předtím si s ní mohou děti pohrát u velké dřevěné pumpy. „Tyto ruční pumpy staví pan Michal z Českých Budějovic způsobem, jakým se pumpy stavěly dříve.“ Děti jistě potěší, že v plánu jsou i mlýnky, korýtka a další vodní atrakce.

Nová dřevěná pumpa

Další zastávkou na stezce jsou pak pozoruhodné sluneční hodiny, které se těm klasickým příliš nepodobají. Krásně zapadají do okolní krajiny a přesný čas ukáže ten, kdo se na ně správně postaví. Jde o půlkruh zasazený citlivě do mírného kopce vybudovaný převážně ze skládaných kamenů a jednoho velkého plochého kamene uprostřed. Jde o tak zvané analematické sluneční hodiny, a jak fungují, vám řekne návod, který k nim tvůrci umístili.

Na prostředním kameni jsou číslicemi vyznačené názvy měsíců. Kdo chce vědět, kolik je hodin, musí si stoupnout na správný měsíc a zdvihnout ruce. Stín spojených paží ukáže čas na žulových blocích.

„Když si sem stoupnete, tak jste ukazatel času – tedy gnómón,“ směje se Blanka Křížová a dodává: „Sluneční hodiny, tedy jak funguje sluneční čas, to je celá nádherná věda. My jsme o ní nic nevěděli, ale protože jsme tady chtěli mít všechno správně, tak jsme si to nastudovali. Slunce totiž neopisuje během roku na nebi kruh, ale takovou osmičku a s tím se musí počítat.“

Panel naučné stezky u analematických hodin, které ukazují čas od sedmi hodin ráno do sedmi hodin večer, ještě není dokončený. Hodiny zde stojí teprve od letošního jara a všechno se bude ještě upřesňovat a doplňovat, vysvětluje Pavel Kříž: „Existuje dokonce asociace slunečních hodin, která je všechny eviduje, a my jsme s ní v kontaktu. Chceme všechno doladit, abychom to měli správně.“

autor: dak
Spustit audio