Sochy Kurta Gebauera se budou vznášet v zachráněné Vodárenské věži v Opavě

15. září 2016
Česko – země neznámá

Vodárenská věž, která stojí na nádraží Opava-Východ a pochází z časů Severní dráhy císaře Ferdinanda, získala po letech chátrání nového majitele. V současné době má takzvaně polootevřeno. Od začátku loňského roku prochází rekonstrukcí, díky které se věž proměňuje v multifunkční prostor.

Vodárenská věž bude sloužit fotografickým výstavám, filmovým projekcím, divadlu, koncertům i přednáškám. A také bude lákat na stálou expozici sochaře Kurta Gebauera.

Vodárenská věž vznikla na opavském nádraží v roce 1892. Zvyšující se nároky na množství vody vedly později k přistavění dalšího patra a v bezprostřední blízkosti vyrostla také kotelna s komínem z režných cihel. V této podobě se s výškou 19 metrů dochovala dodnes. Na Opavsku je svého druhu ojediněle opečovávaná stavba kulturní památkou, za jejíž záchranu mohou místní v čele s podnikatelem a milovníkem železnice Vladimírem Peringerem.

Nejcennějšími dochovanými prvky jsou původní ocelové, nýtované nosníky a také jedna nádrž na vodu z roku 1892. Rovněž původní jsou schody, které vedou do patra věže, a studna, ze které se na počátku svého provozu věž zásobovala vodou. Právě v těchto místech vzniká kavárna, z níž se dostanete jak do fotografické galerie, momentálně s kolekcí snímků ČVUT zachycujících nejrůznější konverze industriálních památek, tak do expozice Kurta Gebauera.

Prostor fotografické galerie

Kurt Gebauer patří mezi přední současné české sochaře. Rodák z nedalekého Hradce nad Moravicí má v Moravskoslezském kraji i přímo v Opavě už několik výtvarných realizací. Ve Vodárenské věži budou ještě letos k vidění jeho litografie, sochy a plastiky. V prostoru věže uvidíte mimo jiné levitující Plavkyně a venku na terase kovové Hlavy.

autor: čan
Spustit audio