Sprejeři oživili podchod ve Frýdku-Místku. Na zdi nastříkali místní legendy

22. červen 2017
Česko – země neznámá

Černá paní Barbora, tajemný zámecký pán, řehtající sedláci i hejkal. Všechny postavy zdraví od května kolemjdoucí ve frekventovaném podchodu pod silničním průtahem ve Frýdku-Místku. A alespoň na chvíli je zavedou do světa legend a umění. Takto pojaté graffiti je totiž skutečnou ozdobou a chloubou kdysi šedého a ponurého místa.

Podchod mezi bývalým autobusovým nádražím a centrem Místku není prvním místem, které město oficiálně poskytlo sprejerům. Už v roce 2014 vznikla v nedalekém křížovém podchodu obrázková galerie. Mezi jednotlivými motivy se objevila volná tvorba a témata spjatá s městem a celým regionem.

United colours – graffiti a street art festival měl tehdy velký úspěch, a tak po třech letech přišel na řadu další frýdecko-místecký podchod. Organizátoři zvažovali, že by tentokrát nenechali umělcům volnou ruku, ale vybrali konkrétní témata. Nápad zpracovat legendy města a okolí nakonec vyhrál. Ke spokojenosti všech.

Po celý týden mohli kolemjdoucí pozorovat umělce od nás, ze Slovenska i z Polska přímo v akci. Zjistili tak, že není každý vandal, kdo do rukou vezme sprej. Mnozí naopak žasli, co všechno je možné díky představivosti, šikovným rukám a pár lahvím barev vytvořit. Podchod se tak dnes podobá obrazové knize. Lidé se zastavují, obdivují malby a navíc si mohou na přiložených tabulkách přečíst dané legendy.

Šedých míst je ve Frýdku-Místku ještě spousta, a tak se po kladném přijetí obou graffitových podchodů bude zdobit dál. Na sklonku června se umělci sejdou u nadjezdu u haly Polárka, na řadu by mohl přijít podchod pod ulicí Beskydská.

V tomto podchodu by setkání s uměním čekal asi málokdo

Frýdek-Místek se stane o něco veselejší a snad i inspirativnější nejen pro mladé lidi. Vždyť touha namalovat něco na prázdnou plochu je stará jako lidstvo samo. V jistém smyslu už pravěcí lidé, kteří po sobě zanechali jeskynní malby, byli předchůdci dnešních sprejerů.

Spustit audio