Srdcem Českého ráje se můžete projet na loďce po Jizeře a na koloběžce zpátky

25. září 2014
Česko – země neznámá

Příjemný vodácký zážitek se nabízí všem milovníkům přírody v srdci Českého ráje. Odstartovat ho můžete v malebné obci Malá Skála na Jablonecku. Stačí zajít na plovárnu, kde mají i loděnici, vybrat si plavidlo podle svého gusta a putování může začít.

Vícečlenná posádka dostane raft, dva až tři výletníci se bez problémů vejdou do kánoe. Přibližně deset kilometrů dlouhá trasa po Jizeře začíná na Malé Skále a končí v Dolánkách u Turnova.

Jestli jste vodáci-začátečníci, nemusíte se obávat, hned na úvod se vám dostane malého vodáckého zaškolení. Pádlování a ovládání lodi pak budete mít – jak se říká – v malíčku. A pojede s vámi i zkušený vodák. Hned pár metrů po vyplutí, ještě na Malé Skále, vás čeká sjíždění jezu. Ale nebojte, není nijak divoký, ukázněným vodákům žádné nebezpečí nehrozí.

Během plavby se nezapomínejte rozhlížet i po okolí. Řeku Jizeru lemují kopce s nedalekými skalními městečky Suché skály. Z kánoe můžete zahlédnout i Kalich nebo Drábovnu. Krásný pohled je z loďky také na skalní hrad Vranov na Malé Skále, který je údajně nejdelším skalním hradem v celých Čechách.

Sportoviště před Žlutou plovárnou

Nechce se vám chodit pěšky? Využijte koloběžky!

Velkou výhodou putování je, že jako vodáci nemusíte po splutí řeky až do Dolánek řešit, jak se dostanete zpátky pro svoje věci. V Dolánkách jsou pro vás připravené koloběžky, na kterých se vlastním tempem, přemístíte o devět kilometrů zpět na Malou Skálu. Ale můžete jet samozřejmě i vlakem. Jak aktivní váš výlet bude, je zkrátka jenom na vás.

A když nebude vaše dobrodružná povaha dostatečně uspokojena, na samý závěr vašeho výletování můžete přidat třeba zážitek v podobě návštěvy lanového centra na Malé Skále.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio