Staletá lípa v Jiřicích na Vysočině zažila Jana Želivského a ve zdraví roste dodnes

24. květen 2016
Česko – země neznámá

Nedaleko Humpolce na Vysočině, necelý kilometr od dálnice D1, leží obec jménem Jiřice. Dominantou vesnice je už dlouhá léta statná lípa, která roste těsně u silnice. Je dutá a jako svou pomyslnou kancelář ji dlouho využíval místní ponocný. Stromu místní lidé někdy říkají Lípa Jana Želivského.

Jiřická lípa je podle průzkumů stará šest set až osm set let. Vysoká je přes dvacet metrů a obvod kmene má osm a půl metru. „Musím opravit údaj, který je na našich webových stránkách, kde se uvádí obvod pět a půl metru. Je o tři metry větší, protože jsme ji měřili před třemi lety,“ říká starosta Jiřic Miroslav Jirků.

V jiných obcích nadšenci zkoušejí, kolik jich bude třeba na objetí stromu, v Jiřicích to vzali z jiné strany. „Strom má velkou vykotlanou dutinu a do té dutiny se vejde deset dospělých lidí,“ říká starosta.

K takto starým stromům se často pojí nějaká pověst nebo legenda. Je tomu tak i v Jiřicích. Kdysi dávno tudy prý projížděla kněžna z nedalekého hradu Orlík. Jela na návštěvu do tvrze ve Speřicích. Ztratila se a musela přenocovat v hlubokém lese. Poté, co ji v pořádku našli sloužící, nechala na tom místě na památku toho, že ji neroztrhala divoká zvěř, zasadit lípu. Tolik říká pověst.

Lípě je více než čtyři sta let a je stále zdravá

Pravdivá ale může být zpráva o pobytu husitského kněze Jana Želivského. Právě želivský klášter stojí za vznikem obce a onen známý kněz měl být právě v Jiřicích farářem. Bylo to v době, než odešel kázat do Prahy.

O jiřickou lípu se pravidelně starají odborníci. Vchod do dutiny je dnes uzavřený vrátky. Otvory v horní části jsou kryté šindelem, aby do stromu nezatékalo. Byly ale samozřejmě doby, kdy byla dutina volně přístupná. Dokonce tam prý bývala lavička, na které sedávali mladí při svých schůzkách. Dobový zápis také uvádí, že se do dutiny uchyloval místní ponocný a okénky sledoval noční dění ve vsi.

Více informací najdete na www.obec-jirice.cz

Spustit audio