Starobylá usedlost v Oldřichově o vlásek unikla zbourání. Dnes slouží ekologické výchově

30. listopad 2017
Česko – země neznámá

V podhůří Jizerských hor se nachází obec Oldřichov v Hájích. Leží 10 kilometrů severně od Liberce a hned při příjezdu do obce nelze přehlédnout památkově chráněnou zemědělskou usedlost. Částečně roubené a částečně hrázděné stavení z 18. století patří k Ekocentru Oldřichov, které původně vzniklo pro záchranu zchátralé stavby, které hrozilo zbourání.

Patrový dům má roubenou světnici, zděný hospodářský díl a hrázděné patro. Památkáři ho evidují jako zájezdní hostinec. V přízemí bývala pec, která se sice nedochovala, ale nadšenci místo ní postavili pec novou, která slouží nejen k vytápění sednice, ale dá se v ní naráz upéct až šest velkých bochníků chleba. Jinak se objekt podařilo zachránit takřka v původní podobě.

To nejzajímavější se v dochovaném stavení nachází v patře. Takzvaná malovaná místnost je plná 300 let starých dřevěných deskových maleb, které pokrývají stěny i strop. Jejich původ není podle ředitele Ekocentra zcela jasný.

„Objekt před těmi 300 lety patřil rychtáři, který měl pravděpodobně zálibu v malbách s náboženskou tématikou. V pobělohorském období se rušila řada kostelů a zřejmě z nich ty malby získal,“ domnívá se Radek Hromádka. Na co nestačily získané desky s malbami, si rychtář zřejmě domaloval sám.

Sluneční dům s expozicí Jizerky všemi smysly

O mnoho mladší než původní usedlost je nová budova Ekocentra, které říkají Sluneční dům. Postaven byl v roce 2007 a poskytuje ubytování a zázemí pro školní ekologicko-výchovné akce a také pro rodiny s dětmi. Budovu vytápí tepelné čerpadlo, voda se ohřívá v solárních panelech a elektřinu alespoň částečně zajišťují fotovoltaické články.

Vchod do umělé štoly

V suterénu Slunečního domu sídlí expozice nazvaná Jizerky všemi smysly, která se snaží zábavnou formou přiblížit rozmanitou přírodu Jizerských hor. Do poznávání zapojí návštěvníci téměř všechny základní smysly – zrak, sluch, čich i hmat. Rozhodně tam nenajdete cedulky „Nedotýkejte se vystavených exponátů“.

Součástí expozice je malé kino, kde se promítá film představující Jizerky v jednotlivých ročních obdobích. Další zajímavostí je umělá štola připomínající jednak těžbu, která v minulosti v Jizerkách probíhala, jednak i živočichy, kteří ve štolách žili a i dnes žijí. Atraktivní jsou i takzvaná čichátka s nejrůznějšími vůněmi, například včelích pláství či hub. Výstavu doplňují navíc dotykové obrazovky s rozmanitými otázkami.

Posláním Ekocentra Oldřichov není jen ochrana přírody, ale také propagace tradičního zemědělství. K tomu slouží výuková farma, kde se věnují chovu tradičních hospodářských plemen od ovcí přes prasata až po huculské koně. Za prohlídku stojí i včelín a včelí stezka.

Spustit audio