Stezka lesní divočinou vás provede rezervací Mazácký Grúnik v Beskydech

17. prosinec 2015
Česko – země neznámá

„V knize přírody se musíte naučit číst stejně jako v knihách tištěných." To si řekli lidé ze Společenského a ekologického centra Muchovice, což je jedna z částí Ostravice na Frýdecko-Místecku, a vybudovali netradiční naučnou stezku skrz lesní přírodní rezervaci Mazácký Grúnik.

Stezka vede starými mazáckými chodníčky. Ovšem žádné naučné tabule ani jiné značení na ní nenajdete. Musíte si domluvit odborný doprovod a pak se společně vydat na hodinu a půl dlouhé putování strmými svahy přírodní rezervace Mazácký Grúnik.

Cestou se zastavíte na několika místech a dozvíte se třeba, jaký les je tady v Beskydech původní, co se děje, když se přirozená rovnováha lesa naruší, jak vlastně vznikly Beskydy anebo které zvířecí obyvatele tady můžete potkat.

Mazácký Grúnik je přírodní rezervací už od roku 1955. Za to, že se zde zachoval původní jedlobukový les, typický pro nižší a střední polohy Beskyd, vděčí své nepřístupnosti. Rozkládá se na strmém a značně členitém severním svahu Čupelu (943 metrů nad mořem) navazujícím na Lysou horu (1 323 metrů nad mořem).

Vyschlé koryto potoka Mazák

Těžit dřevo se zde ve velkém nedalo, a tak byl les ponechán sám sobě. Při procházce Mazáckým Grúnikem proto narazíte na volně tlející kmeny stromů. Pokud vystoupáte po žluté turistické značce až k vrcholu Lysé hory, přejdete do volně navazující Národní přírodní rezervace Mazák. Tam naopak už díky vyšším nadmořským výškám převládají původní smrkové lesy.

Stezka lesní divočinou vede starými vrstevnicovými chodníčky, které lidé využívali v dávných dobách ke hnaní dobytka na pastvu či ke svážení dřeva pro svou vlastní potřebu. Mazácké chodníčky jsou zakreslené i na starých lesáckých mapách, bylo jen třeba je v příkrých svazích vyhledat a na některých místech zpevnit kameny.

Pokud si budete chtít stezku projít, domluvte si průvodce, abyste si kromě zážitku z toulek panenskou přírodou odnesli také poučení a spoustu zajímavých informaci. Kontakt najdete na webových stránkách www.muchovice.cz.

Spustit audio