Stezka Za poznáním Třanovic vede k rybníkům, do muzea i k technické zajímavosti

16. leden 2018
Česko – země neznámá

Pěkná vesnice položená v mírném údolí. Dva kostely, říčka Stonávka, prosperující podnikatelské centrum, zkrátka místo příjemné k žití. To jsou Třanovice na Frýdecko-Místecku. Aby zdejší krásy a zajímavosti nezůstaly skryty ani přespolním, rozhodli se na obecním úřadě vybudovat naučnou stezku. A nazvali ji příznačně: Za poznáním Třanovic.

Stezka má tři barevně rozlišené okruhy. Modrá trasa vede od rušné dálniční estakády podél řeky Stonávky k rybníku U Křižovatky. Nikoho by nejspíš nenapadlo, že tento rybník, dokonale dotvářející kolorit krajiny, tady ještě před třemi lety vůbec nebyl. Dnes se na něm zabydleli vodní živočichové, které můžete pozorovat z dřevěného přístřešku.

Dál pokračuje modrý okruh do mírného kopce k malé rozhledně. Z té se nabízí výhled na pohoří Těšínských Beskyd. Podle panoramatické mapy si návštěvníci mohou ověřit, na kterou z hor se právě dívají.

Zelená trasa naučné stezky vede od katolického kostela přes zastřešenou dřevěnou lávku přes řeku Stonávku. Pokud v ní zrovna bublá dost vody, může si člověk cestou nad ní připadat skoro jako ve švýcarských Alpách. Stezka dále vede zkultivovaným lesním porostem, novým třanovským lesoparkem s herními prvky pro děti a dalšími interaktivními naučnými tabulemi, až ke Kapplovým rybníkům. Ty mají, na rozdíl od nově zbudovaného rybníku U Křižovatky, své historické kořeny. Jen byly vysušeny, zapomenuty, okupovány náletovými dřevinami a následně znovu obnoveny.

Poslední, červená trasa, je spíše technicko-historická. Vede zájemce od Kapplova dvora, tedy místního podnikatelského centra, okolo bývalé sjezdovky, kolem podzemního zásobníku plynu až k Muzeu Jiřího Třanovského. Významná historická osobnost, spisovatel, skladatel, básník a evangelický kazatel měl totiž k Třanovicím blízký vztah. Narodil se v nedalekém Těšíně, ale v Třanovicích působil jeho pradědeček jako fojt.

Procházka za poznáním Třanovic vede i lesoparkem

Pokud se rozhodnete projít si naučnou stezku Za poznáním Třanovic, stavte se nejprve na tamním obecním úřadě. Tam získáte letáček s plánkem tras, informacemi o stezce i o Třanovicích samotných. Navíc si můžete cestou vyplnit drobný kvíz a správnost svých odpovědí ověřit na webových stránkách www.tranovice.cz.

Spustit audio