Sto nejlepších moravských a českých vín můžete ochutnat ve sklepení valtického zámku

1. únor 2018
Česko – země neznámá

Podzemní prostory zámku v jihomoravských Valticích ukrývají poklad v podobě stovky aktuálně nejlepších vín z produkce moravských a českých vinařů, jde o takzvaný Salon vín České republiky. Nejde ale o žádný nedotknutelný archiv. Naopak. Kdokoliv dospělý může přijít a ochutnat z kolekce, která se každým rokem na přelomu ledna a února aktualizuje.

„Většina lidí přijde a ochutnává podle svých chutí. Někdo má svou oblíbenou odrůdu, někdo preferuje konkrétní vinařství anebo třeba vína sladká. Tomuto programu říkáme volná degustace a je opravdu tím nejoblíbenějším,“ popisuje Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra, které Salon vín České republiky provozuje už 18. rokem.

Někteří návštěvníci si ale nechají při koštování rádi poradit a spoléhají na doporučení sommeliera při řízených degustacích. „Úplně specifickým druhem návštěvníků jsou členové různých zahrádkářských spolků. Ti rádi nad vínem mudrují, což je moc dobře. Po nějakém desátém nebo patnáctém vzorku ale stejně vždycky dojdou k závěru, že nejlepší víno mají doma ve vlastním sklepě,“ dodává se smíchem ředitel Krška.

Vína vybraná do Salonu vín pro rok 2018 jsou prý vynikající a odrůdově velmi pestrá. „Nejúspěšnějšími odrůdami letošního ročníku se staly Ryzlink rýnský se 17 zastoupeními, dále Chardonnay s 10, Veltlínské zelené a Rulandské šedé s 8 zastoupeními, následoval Sauvignon se 7 zastoupeními a nakonec Frankovka, Pálava a Ryzlink vlašský s 5 zastoupeními,“ vypočítal Pavel Krška.

autor: hon
Spustit audio