Stráň přírodní památky Na Horách se zjara mění v přírodní květinovou zahradu

19. duben 2018
Česko – země neznámá

Přírodní památka Na horách ve Středočeském kraji se nachází v Brdech, které jsou proslulé krásnými rozhlehlými lesy. O to víc působí lokalita Na horách jako ostrov květin z jiné části naší země. A zjara sem proudí mnoho turistů a milovníků přírody. Během roku tu roste 29 ohrožených druhů květin a právě nyní je lokalita posetá konikleci.

Přírodní památka Na Horách byla vyhlášena roku 1997. Leží v katastru obce Křešín na severozápadním okraji CHKO Brdy. Dříve byly v těsné blízkosti této oblasti rozsáhlé pastviny, které postupně ustupovaly zemědělství i lesům.

Nejvyšší část stráně má ale prudké stoupání a díky tomu byla těžko dostupná. Dnes má lokalita přírodní památky rozlohu jen necelých pět hektarů. Díky zachovanému původnímu charakteru se ale stala doslova botanickým rájem.

Květinová zahrada konikleců

Stráň v lokalitě Na Horách je domovem především teplomilných rostlin. Je totiž orientovaná směrem na jih a jihovýchod a svahy kopce z jílovitých břidlic pokrývají jen mělké půdy.

Už brzy zjara se stráň změní v květinovou zahradu menších jarních květů

Z dlouhého seznamu nejrůznějších rostlin tu najdete 29 ohrožených druhů. Zjara je louka posetá konikleci lučními. Právě nyní začínají kvést, a pokud se na jižní stráně v příštích dnech vydáte, určitě zastihnete v plném květu i mochnu písečnou, violku rolní nebo pryšce. V květnu se svahy zbarví růžovou barvou smolničky obecné. Kvetou tu ale i orchideje, například vstavač kukačka.

Přírodní památka Na Horách nabízí nejen botanický zážitek. Protože se nachází v Brdech, otevírá se z ní krásný výhled na vrch Plešivec i začátky hřebenů, které se táhnou k Praze, a pásmo Středních Brd.

Dostupnost je velmi dobrá. Pokud byste chtěli spojit botanický zážitek s krásnou procházkou, můžete využít trasu naučné stezky Z Jinec na Olymp Brd. Z obce Křešín vás k ní dovede modrá turistická trasa, ze které pak stačí odbočit přímo do přírodní památky Na Horách.

Spustit audio