Suchardův dům v Nové Pace vznikl kvůli svatbě. Zdobí ho bohatá sgrafitová fasáda

22. únor 2017
Česko – země neznámá

Suchardův dům v Nové Pace v Královéhradeckém kraji patří vedle paulánského kláštera k mimořádným symbolům města. Sídlo bylo a dodnes je útočištěm umění: nechal jej totiž postavit slavný rod Suchardů - malířů, řezbářů a sochařů. Na místě dvou původních domů vznikl nejprve ateliér a v letech 1895 až 1896 pak novorenesanční Suchardův dům.

Unikátní umělecké dílo s bohatou sgrafitovou výzdobou vzniklo podle projektu Otakara Wolfa v duchu Wiehlovy české renesance a nakonec podle pozměňujících návrhů Antonína Cechnera za dohledu Jaroslava Breta. Na výzdobě fasády se podíleli všichni členové rodiny Antonína Suchardy mladšího, jeho syn Stanislav Sucharda i dcera Anna.

„Kvůli ní byl vlastně dům postaven, aby se zde mohla 23. listopadu 1896 konat její svatba s profesorem Aloisem Boudou. Svědky na svatbě byli Mikoláš Aleš a Stanislav Sucharda. Suchardové ale v Nové Pace dlouho nezůstali a přestěhovali se do Prahy, kde Stanislav nechal postavit v Bubenči dvě vily,“ dodává Miloslav Bařina, bývalý ředitel novopackého muzea, které dnes v Suchardově domě sídlí.

Zakladatelem umělecké tradice rodu Suchardů byl Jan Sucharda starší, který se narodil v roce 1770. Je to až neuvěřitelné, ale výtvarná rodinná tradice trvá dodnes. Suchardové tvořili pomníky, náhrobky, sochy, betlémy a loutky. Nejslavnějším ze Suchardů byl Stanislav Sucharda (1866 – 1916), autor pomníku Františka Palackého v Praze. Jeho mladší bratr Vojtěch (1884 – 1968) je zase autorem apoštolů na Staroměstském orloji, vytvořil 250 hlavic pilířů v chrámu svatého Víta a založil scénu Říše loutek. Jejich sestra Anna Boudová byla matkou známého ilustrátora Cyrila Boudy.

Sgrafita na Suchardově domě v Nové Pace

„V historické expozici muzea v Suchardově domě se návštěvníci mohou na konkrétních ukázkách setkat se skutečně pozoruhodnou minulostí a kulturní atmosférou města, na kterou měly vliv výrazné povahové vlastnosti obyvatel, charakter krajiny a cosi mezi nebem a zemí,“ přibližuje Miloslav Bařina.

autor: VaW
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.