Táborníci našli u Zubří stopu Járy Cimrmana. Dokazuje, že byl skutečný velikán

23. květen 2017
Česko – země neznámá

Jára Cimrman je fenomén, který baví český národ už přes 50 let. A nejde jen o dílo jeho tvůrců a zakladatelů Divadla Járy Cimrmana. Po celé republice se objevují místa, která český myslitel a vynálezce údajně navštívil. U Zubří ve Žďárských vrších na Vysočině zanechal otisk své nohy. A je pochopitelné, že je dvakrát větší než stopa běžného člověka.

V lese, asi dva kilometry od obce Zubří najdete u cesty malou kamennou mohylu a před ní v betonu velký otisk boty se vzorkem na podrážce. Nápis na desce říká, že je to stopa Járy Cimrmana. Zůstala tady po jedné letní táborové hře.

„Stopa byla nalezena v roce 2008 a nalezli ji táborníci jako součást táborové hry, během které ji hledali, hledali, až ji našli,“ říká starosta Zubří Jiří Havlíček. Důvod hledání byl prý prostý. Jára Cimrman jako velikán musel přece stopu zanechat všude, takže i u Zubří.

Táborníci stopu Járy Cimrmana přenesli do betonové podoby a spolu s mohylou a nápisem vytvořili jakési poutní místo, ke kterému se pravidelně vracejí nejen oni, ale i místní lidé během svých vycházek. Cestu k ní určitě každý snadno najde. Stačí se zeptat kohokoliv v Zubří anebo se vydat po modré značce k Zuberskému rybníku a potom po zelené směrem na Studnice.

Když táborníci před lety stopu v lese tvořili, vyrobili k ní desku s nápisem z nerezového plechu. Tu ale bohužel někdo ukradl. Proto je teď deska betonová a natřená zlatou barvou. Své poutní místo táborníci každý rok kontrolují, čistí a opravují.

V Zubří mají lidé smysl pro humor, což dokazuje také pomník neznámého zubra, který stojí na takzvaném cedulovém náměstí. Cedulové náměstí je místo s vysokým turistickým rozdělovníkem, na kterém je mimo jiné směrovka do Tramtárie, nebo šipka s nápisem Kupředu, zpátky ani krok. A onen zubr vyšel z pověstí místního kronikáře.

Místo se stopou Járy Cimrmana

A u cesty ze Zubří směrem do obce Olešná stojí navíc zajímavý kamenný památník. Připomíná šest místních padlých. Ale pozor! Byli to značně podroušení radní, kteří v tom místě na mezi usnuli cestou z pohřbu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.