Táborská geologická expozice vítá zájemce o kameny i amatérské horolezce

5. květen 2016
Česko – země neznámá

Jihočeské město Tábor má úžasnou polohu. Středověký střed města se tyčí nad hlubokým kaňonem řeky Lužnice. Turisté většinou míří za památkami do centra města. Minout by ale neměli ani zmíněné údolí. Pod rozeklanými skalami se totiž nachází několik turistických atrakcí. Jednou z nich je geologická expozice.

Geologickou expozici objevíte na úpatí Modré skály. Výstava, umístěná pod širým nebem, je koncipována, aby návštěvníkům představila exponáty hornin z celého Táborska. Nechybí jednotlivé popisy ke každému vystavenému balvanu, s geologickou mapkou, zákresem lokality výskytu a fotografiemi z místa sběru. U vybraných kamenů byly vybroušeny malé hladké plochy, aby bylo patrné, jak hornina vypadá po opracování.

V táborském infocentru, které od geologické expozice dělí zhruba dva kilometry, jsou návštěvníkům k dispozici propagační materiály, dřevěné turistické známky a pamětní razítko s logem expozice.

Výstava, umístěná pod širým nebem, je koncipována, aby návštěvníkům představila exponáty hornin z celého Táborska

Geologická expozice je volně přístupná po celý rok. Dá se k ní dojít po zelené turistické značce od poutního kostela v Klokotech, po strmě klesající trase dlouhé 800 metrů, nebo po neznačené trase od rozcestníku u ústí Tismenického potoka. Trasa vede po nepříliš frekventované silničce lužnickým údolím a je dlouhá necelý kilometr.

Na Modré skále je navíc vytyčeno 17 lezeckých tras obtížnosti 3 až 6+, takže pro všechny amatérské horolezce ještě jeden pokyn na závěr: lana a karabiny s sebou.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.