Tajemný i romantický zbořený kostel je ukrytý v lesích Broumovského výběžku

26. září 2014
Česko – země neznámá

Zbytky kostela Panny Marie u Zdoňova na Broumovsku leží jen tři kilometry od vstupu do jednoho z nejnavštěvovanějších míst východních Čech, Adršpašských skal. Přesto o něm málokdo ví. Pokud se chcete vydat za netradičním a tajemným cílem, pak je zbořený kostel to pravé místo.

Žlutá značka vás nejprve přivede ke Křížovému vrchu - ten vás může oslovit zajímavou křížovou cestou na vrcholu skalních útvarů a také krásným výhledem. Odsud je Svatý kopeček, na kterém kostel stával, jen pár minut chůze přes Hrnčířské údolí s kapličkou.

Musíte projít mezi ohradníky a pak už vás čeká poměrně strmý výstup na vrchol Svatého kopečku. Místní mu ale neřeknou jinak než Na Zbořeňáku. Uprostřed lesa stojí dnes už jen obvodové zdivo někdejšího barokního kostela.

Původně zde na holém kopci stávala jen dřevěná kaplička, která byla v roce 1677 nahrazena mohutným kostelem zasvěceným Panně Marii. V roce 1786 byl ale kostel během josefínských reforem na základě císařského dekretu zbaven své funkce. Nějakou dobu sloužil dokonce jako sýpka a postupně začal chátrat.

Ruiny kostelu Panny Marie u Zdoňova

V roce 1870 byl uzavřen definitivně, jeho střecha byla stržena a vybavení prodáno v dražbě. Od té doby ruiny kostela zarůstají okolní přírodou, díky čemuž ovšem místo získává na své tajemnosti. Zbytky kostela na Svatém kopečku u Zdoňova na Broumovsku rozhodně stojí za uhnutí z obvyklé turistické trasy. Odměnou vám bude trocha dobrodružství a spočinutí na romantickém místě.

Spustit audio