Tetínské vyhlídky propojují nejvýznamnější místa naší historie s krásnými výhledy

9. listopad 2016
Česko – země neznámá

Chráněná krajinná oblast Český kras se rozprostírá mezi Prahou a Berounem. Obsahuje řadu turisticky zajímavých míst, milovníci historie a krásných výhledů ale určitě ocení především okolí Tetína. Památná obec pro návštěvníky připravila dva okruhy naučných stezek – Tetínské vyhlídky.

První okruh vede přímo po Tetíně a jeho nejbližším okolí. Provede vás po místních památkách a vyhlídkách do okolní kopcovité krajiny. Okruh Tetínské vyhlídky II nabízí naopak celodenní výlet po krásných vyhlídkách na Tetín z okolních kopců.

Tetín už svým názvem připomíná legendární kněžnu Tetu, Krokovu dceru, která si právě na skalách nad řekou Berounkou kdysi postavila své hradiště. Skalní vyvýšenina byla ideálním místem i pro pozdější staroslovanské hradiště, které proslavila kněžna Ludmila, babička svatého Václava.

Na území starého slovanského hradiště vás zavede okruh Tetínské vyhlídky I. Právě tam byla kněžna Ludmila v roce 921 zavražděna. V těsné blízkosti dnešního kostela sv. Jana Nepomuckého byl kdysi hřbitov, kde se nacházel původní hrob kněžny Ludmily ještě před tím, než její ostatky v roce 925 nechal kníže Václav přemístit do kostela sv. Jiří poblíž knížecího sídla.

Kostel sv. Jana Nepomuckého stojí na místě původního kostela staroslovanského hradiště

Staří Slované si stavěli hradiště na vyvýšených místech, aby se mohli dobře bránit. A to je případ i tetínského hradiště, které se nachází v dnešní přírodní rezervaci „Tetínské skály“. Pouze několik kroků od kostela sv. Jana Nepomuckého najdete jednu z nejkrásnějších vyhlídek do okolí a do údolí řeky Berounky, okolní kopce, lomy i skály. Celý okruh vás potom zavede i na vrch Damil, k těžbě vápence i k dalším vyhlídkám naopak na Tetín.

Spustit audio