Tramvají až k ranči a přírodní rezervaci. To zažijete jen v Plzni

1. duben 2014
Česko – země neznámá

Jsou místa, která jsou coby výletní cíl skutečně paradoxní. Hned za panelovými domy největšího plzeňského sídliště, na konečné tramvaje, se prostírá nevídaná scenérie: ranč s koňmi u borovicových lesů, rybníky s divokými kachnami a labutěmi a začátek unikátní přírodo-vlastivědné stezky. Takový zážitek na vás čeká prakticky jen za cenu jízdenky plzeňské MHD.

Hned u ranče Šídlovák, pojmenovaném po vedlejším rybníku, začíná naučná Sigmondova stezka. Je věnována významné osobnosti plzeňského lesnictví, profesoru Josefu Sigmondovi. Stezka má celkem 15 zastávek rozložených na sedmikilometrové trase a seznámí vás s přírodopisnými i historicko-vlastivědnými zajímavostmi bolevecké oblasti.

První turistické cesty tu byly značeny už koncem 19. století. Dnes je zdejší oblast hodnotná díky zachování významných přírodních a krajinných prvků, což je v bezprostřední blízkosti tak velkého města, jako je Plzeň, unikátní. Prostřední část stezky představuje místo lesnických pokusů z počátku minulého století a dovede vás i k výtvoru samotné přírody – smrku se třemi kmeny.

Oáza klidu kousek od tramvaje

Profesor lesnictví Josef Sigmond založil v plzeňských městských lesích více než dvacet pokusných ploch, kde zkoušel, jak se jednotlivým cizokrajným dřevinám bude dařit v českých podmínkách. V okolí stezky jsou tak dodnes k vidění například různé druhy borovic. Kromě domácí borovice lesní tu rostou i americké borovice Banksova, borovice tuhá, borovice vejmutovka a jihoevropská borovice černá. Další pokusná oblast byla věnována smrku a kleči a poslední buku a olši.

Místo, kde byste přírodu nečekali

Z naučné stezky vede také odbočka k přírodní raritě: smrku trojáku, tedy smrku se třemi kmeny. Jeho stáří se odhaduje na 140 až 150 let. V jeho okolí je nutné pohybovat se pouze po dřevěném chodníku, aby se nepoškozovaly choulostivé kořeny stromu.

Na konci stezky se ještě zastavíte u rezervace Kamenný rybník a u stejnojmenného rybníka.

Ranč Šídlovák

Po pár dalších krocích vás pak už opět přivítá Šídlovský rybník a ranč, u kterého vaše procházka začala. Projít celou stezku trvá přibližně dvě až tři hodiny. Vede většinou po lesních nebo zpevněných cestách. Zvládnou ji i děti a rodiče se sportovními kočárky.

Na stezce narazíte i na malou a velkou Petrovskou díru – což jsou jeskyně vzniklé vodní erozí, dále pak na horu Okrouhlík, smírčí kříže, památník profesora Sigmonda, studánku jménem Petrovka a mnoho dalšího. Součástí naučné stezky je také jediná dochovaná kolomazná pec, kterou už jsme vám před časem v pořadu Česko - země neznámá představili (více si přečtěte zde).

autor: Pavel Halla
Spustit audio