Třebíčský lesopark Libušino údolí najdete jen kousek od rušného centra města

18. květen 2016
Česko – země neznámá

Na Vysočině, uprostřed Třebíče, jen pár desítek metrů od frekventované silnice, začíná Libušino údolí. Oáza zeleně kolem Stařečského potoka je dlouhá necelý kilometr a zabírá plochu asi dvaceti hektarů. Lesopark vznikal už v první polovině 19. století a dodnes je pro Třebíčany místem nedělních procházek i zkratkou do práce.

Podél potoka vede pohodlná asfaltová cesta, a pro ty, kdo hledají spíš klid a soukromí, jsou tu lesní cestičky ve svahu.

Libušino údolí začíná v místě, kde se nad ním klene železniční most. Ten je v médiích často označovaný jako most sebevrahů, ale místní nemají toto označení rádi. Nechtějí přivolávat nic zlého. Původní most zde stál od roku 1885 a stavěli ho dělníci z italské Lombardie. Na druhém konci parku je ve skále vytesaný letopočet a nápis, který připomíná místo, kde Italové brali kámen na stavbu.

Krásné, zelení zarostlé Libušino údolí vznikalo už v první polovině 19. století, ale krajinné prvky a stavby v něm přibývaly postupně. Například romantické Máchovo jezírko vzniklo až v 50. letech minulého století.

Podél Stařečského potoka na dně údolí vede cyklostezka Jihlava – Třebíč – Raabs, po které se dá pohodlně dojet až do historického rakouského města. Po asfaltových cestách se ale prohánějí i bruslaři a běžci. Méně komfortní, ale o to romantičtější jsou cestičky vedoucí lesem ve svahu. Tam jsou k vidění i zbytky tanečního parketu, který kdysi patřil ke Střelnici. Ta ale bohužel v roce 1967 vyhořela.

Od mostu a Máchova jezírka po chvíli dojdete ke Hluchému mlýnu. Dnes je to spíš ruina, která patří soukromému vlastníkovi. Jeho historie ale sahá až do 16. století. O pár desítek metrů se nachází další, tentokrát Janův mlýn. Stojí u kapličky se sochou svatého Jana Nepomuckého. Je na ní nápis: Swiatimu Jánu oddal Janu mlejn Tomáš Stejskal 1812.

Ruina bývalého Hluchého mlýna

Naproti Janovu mlýnu se tyčí vysoká skála, na jejímž vrcholu je vyhlídka. Ta vznikla v roce 1935. Na vyhlídku s lavičkou vedou kamenné schody, ale je možné se k ní dostat i z druhé strany.

Spustit audio