Tři ochozy na počest Friedricha Schillera. Rozhledna stojí nad obcí Kryry přes 100 let

23. září 2015
Česko – země neznámá

Nad severočeskou obcí Kryry se tyčí Schillerova rozhledna, tvarově pozoruhodná stavba, kterou navrhl vídeňský architekt Alois Kaiser. Díky místním patriotům se rozhledně vrátila po sto letech její bývalá krása.

Dobové zápisy uvádějí, že stavba rozhledny spolkla 95 tisíc cihel, 15 fůr žuly a 60 fůr písku. Slavnostní otevření proběhlo 17. června 1906 a velké slávy se účastnily tisíce lidí z blízkého i vzdáleného okolí.

Rozhledna měla původně tři ochozy, čímž Kryrští důkladně oslavili německého básníka, spisovatele a dramatika Friedricha Schillera. Stavbou chtěli uctít sté výročí básníkova úmrtí, ale nejspíš nešlo všechno hladce, a tak se rozhledna otevírala o rok později. Na kráse a impozantnosti jí to však nijak neubralo. O 27 metrů převyšuje nadmořskou výšku kopce, která činí 383 metry.

Čtěte také

Znovuzrození po sto letech

Místní patrioti chtěli vrátit rozhledně její bývalou krásu. A rok stého výročí jejího otevření byl dobrou příležitostí. Ruku k dílu nebo finanční prostředky přiložily i místní firmy a v květnu 2006 Schillerova rozhledna znovu zazářila.

Schillerova rozhledna

Během výstupu na vyhlídkovou plošinu můžete obdivovat i podobiznu Friedricha Schillera. Nahoře pak oceníte výhled, který rámují Krušné hory s Klínovcem, Doupovské hory a také kužely Českého Středohoří.

Na nejvyšší, třetí plošinu je vstup zakázán – jednak nejsou železné točité schody už zcela bezpečné a navíc je na vrcholu rozhledny soustava antén. Peníze od telekomunikačních firem za pronájem jdou na údržbu rozhledny.

Na druhé vyhlídkové plošině můžete najít vyryté jméno Krivský Dušan. V šedesátých letech jezdíval jako student práv do Kryr na chmelové brigády. Dnes působí jako právník ve slovenské Skalici, cestuje po celém světě, projel už 55 států, ale dodnes prý každoročně přijíždí i do Kryr a alespoň jeden chmelový štok si strhne jako vzpomínku na studentská léta. Napsal dokonce knihu Keď na chmel, tak do Kryr. Jeden výtisk mají jako exponát i v Chmelařském muzeu v Žatci.

A v Parku Boheminium u Mariánských lázní, ve kterém jsme se s naším pořadem byli podívat před pár dny, je kromě jiných zajímavých staveb k vidění i neskutečně věrný model kryrské Schillerovy rozhledny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.