Troufnete si? V bývalé jihlavské šatlavě si můžete vyzkoušet pranýř nebo palečnice

4. leden 2018
Česko – země neznámá

V Jihlavě na Vysočině otevřeli po desítkách let šatlavu. Naštěstí jen jako vzpomínku na doby dávno minulé. Poslední vězni tam sice úpěli v 50. letech minulého století, ukázky v devíti celách se ale vztahují k 18. století. Tehdy měl kat k dispozici pět stupňů tortury a řadu mučících technik. Některé z nich si návštěvníci mohou vyzkoušet na vlastní kůži.

Budovy šatlavy si lidé dlouhá léta nevšímali a ani mnozí rodilí Jihlavané nevěděli, že ruina na parkovišti kdysi bývala vojenským vězením. Stálo zde už koncem 18. století a je ojedinělé svým samostatným postavením. Obvykle byly šatlavy součástí jiných domů.

Josef Dvořák provozuje dětské bludiště v areálu bývalého premonstrátského kláštera a kolem šatlavy chodil každý den. Bylo jen otázkou času, kdy si promluví s odborníky a šatlavu otevře pro veřejnost.

Vstupte do míst, kde se mučilo

I když se to z vnějšku nezdá, staticky je budova šatlavy v pořádku, takže nebyl problém pustit do ní lidi. Je to zvláštní pocit, když se otevřou kovové dveře a člověk vstoupí do chodby osvětlené petrolejkami. Devatero dveří má vyřezaná kulatá kukátka a na některých jsou ještě pozůstatky cedulek se jmény. Mezi každými druhými dveřmi jsou dvířka, kde bývala kamna. Úplný mráz tedy nebyl jedním z trestů.

Nejdříve průvodce zavede návštěvníky do mučírny

Nejdříve průvodce zavede návštěvníky do mučírny. U stolu sedí figurína písaře, vedle stojí kat v rudé kápi a na dřevěné desce je připoutaný vězeň se zbičovanými zády. Jsou to sice figuríny, ale při troše fantazie se člověku před očima začne odvíjet dávný příběh.

Na polici leží dokonalé repliky mučicích nástrojů, například palečnice, drtič kloubů nebo španělský zajíc. Abychom si mohli vše barvitě představit, je u každého mučidla popis i s dobovou kresbou. Za zmínku stojí i ceník, který leží na písařově stole. Dozvíte se, kolik stálo spoutání nebo mučení hladem.

V dalších celách pak figuríny předvádějí různé typy mučení. Od pranýře, klády nebo špalku pobitého hřeby jsou tu zinscenované takové hrůzy jako například rozdrcení, ohlodání krysami, prožrání břicha krysou nebo lití vody do úst.

Další praktiky pak ukazují obrázky s texty, kterých je na stěnách požehnaně. I toto bylo součástí spravedlnosti a patří k naší historii, i když se nám to nemusí příliš líbit.

Více informací najdete na www.strasidelnebludiste.cz.

Spustit audio